Pierogi z kapustą i grzybami Pudliszki

Pierogi z kapustą i grzybami Pudliszki fot. serwis prasowy
Pierogi z kapustą i grzybami Pudliszki to pyszne gotowe danie, które wystarczy jedynie pogrzać. I smaczny obiad gotowy!
/ 13.11.2012 06:01
Pierogi z kapustą i grzybami Pudliszki fot. serwis prasowy
Każdy z nas ma smaki, których nigdy nie zapomina i kocha całe życie. Dla wielu osób z pewnością są to tradycyjne, polskie pierogi. Ich przygotowanie jest bardzo czasochłonne, więc nie goszczą na naszym rodzinnym stole tak często jak byśmy chcieli. Marka Pudliszki postanowiła to zmienić 
i proponuje pyszne pierogi, których przygotowanie zajmuje kilka minut – wystarczy je ugotować lub podsmażyć, by razu podać na stół, by mieć ulubione, tradycyjne danie dla całej rodziny. Delikatne ciasto wypełnione smakowitym farszem sprawia, że pierogi są pyszne, aż „palce lizać”. Ponieważ marka Pudliszki od zawsze polegała na sprawdzonych przepisach, znana blogerka kulinarna przygotowała pierogi „palce lizać” w oryginalnej odsłonie, która zachwyci Twoich bliskich.

Na świecie serwuje się wiele odmian pierogów. Są to m.in. meksykańskie empanadas, chińskie won ton, afrykańskie fataya czy też grecka odmiana – tiropitakia. Ile nacji, tyle pomysłów na ten znany przysmak. Nawiązując do Mikołaja Reja - Polacy nie gęsi i swój przepis mają! Z kapustą i grzybami, ruskie, z mięsem czy z serem na słodko, to od lat ulubione pierogi Polaków.  

Niestety chęć jedzenia pierogów często nie idzie w parze z chęcia ich przygotowywania. Spędzenie kilku godzin przy stolnicy to dla wielu z nas droga przez mękę. Pierogi „palce lizać” są już ugotowane, schłodzone, (nie mrożone) - dzięki temu ich ciasto jest miękkie i delikatne, a do podania gotowe są już w 2 minuty. Od teraz czas, który trzeba było spędzić w kuchni na lepieniu pierogów można przeznaczyć na chwile z bliskimi, ciesząc się jednocześnie domowym obiadem.       

Pudliszki zawsze polegały na sprawdzonych przepisach polek, a teraz również blogerek. Marka zaprosiła do współpracy blog przystole.blox.pl, blogerka kulinarna stworzyła nasze ulubione pierogi 
w nowej, ciekawej wersji. Są pyszne aż „palce lizać”!  

Pierogi z kapustą i grzybami na sałatce z buraków


Składniki (na 4-6 porcji):
  • 600 g pierogów z kapustą i grzybami Pudliszki

Na sałatkę:
  • 5 ugotowanych średniej wielkości buraków
  • 1 czerwona papryka
  • 1 cebula
  • 3 łyżeczki octu
  • 3 łyżeczki cukru
  • 2 łyżeczki soli

Przygotowanie:
  1. Ugotowane buraki obrać ze skórki, z papryki usunąć gniazdo nasienne. Buraki i paprykę zetrzeć na tarce o dużych oczkach, cebulę drobno posiekać.
  2. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju, zeszklić na nim cebulę. Dodać buraki z papryką, ocet, cukier oraz sól. Wszystko razem smażyć przez około 5 minut. Lekko przestudzić.
  3. Pierogi usmażyć na łyżce oleju na złoty kolor, ułożyć na sałatce z buraków.
Pierogi z kapustą i z grzybami Pudliszki

Redakcja poleca

REKLAMA