Pieczemy chleb w domu

Zwolennicy zdrowej żywności twierdzą, że nie ma jak samodzielnie upieczony chleb. Podobnego zdania są uczuleni na gluten.
/ 16.03.2006 16:57
Chleb to jeden z produktów, który kupujemy i jemy codziennie. I choć w piekarniach go nie brakuje, coraz częściej pieczemy go sami w domu. Ten powrót do tradycji wynika z tęsknoty za smakiem "prawdziwego" chleba. Ale nie tylko.

Moda na domowe wypieki wraca też dlatego, że coraz bardziej dbamy o zdrowie. Jesteśmy już przesyceni żywnością produkowaną masowo, "ulepszoną", ładnie wyglądającą, ale nie zawsze wartościową. Dołącz więc do zwolenników zdrowej żywności i piecz chleb! Sama zdecydujesz, z jakiej mąki go zrobisz i czym wzbogacisz. Gwarantujemy, że kromki chleba z chrupiącą skórką staną się przysmakiem domowników.

Krok po kroku
Chleb z pestkami
Składniki:
- 40 dag mąki pszennej
- 20 dag mąki żytniej
- 2 ziemniaki
- 7 dag drożdży
- łyżka cukru
- łyżeczka soli
- 200 ml mleka
- olej
- tymianek
- 1 białko
- po 3 łyżki pestek słonecznika i dyni


1. Ziemniaki ugotować w łupinach, obrać, utłuc, ostudzić. W ciepłym mleku rozmieszać pokruszone drożdże, cukier i łyżkę mąki. Wyrośnięty rozczyn i utłuczone ziemniaki dodać do połączonej mąki pszennej i żytniej.
2. Wyrobić ciasto, odstawić do wyrośnięcia. Dodać 3 łyżki oleju, po 2 łyżki pestek słonecznika i dyni, ponownie wyrobić.
3. Tortownicę wyłożyć papierem pergaminowym. Natłuszczonymi olejem dłońmi uformować z ciasta 8 kul. Ułożyć je w formie, posmarować białkiem rozmieszanym z odrobiną wody.
4. Ciasto posypać pozostałymi pestkami dyni i słonecznika, odstawić do wyrośnięcia, piec około 60 min w piekarniku nagrzanym do temperatury 200°C.

Chlebek bezglutenowy
Składniki:
- 20 dag mąki gryczanej
- 20 dag mąki ryżowej, ewentualnie po 10 dag mąki ryżowej i amarantusowej lub kukurydzianej
- paczuszka drożdży instant
- sól
- 3 łyżeczki cukru
- 3 łyżki oleju
- ok. 400 ml letniej wody lub mleka
Wymieszać sypkie składniki, dodać olej,
wlać taką ilość ciepłej wody lub mleka, by w czasie miksowania powstało dość gęste ciasto,
całość miksować ok. 5 minut,
z ciasta uformować kulę, zwilżyć wodą, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia,
uformować chlebek, ułożyć na blasze, pozostawić do wyrośnięcia, piec ok. 60 min w 250°C, co jakiś czas zwilżać wodą (np. używając pędzelka).

Uwaga! Świeży chlebek jest wilgotny, ale już w kilka godzin po upieczeniu staje się twardy i niesmaczny. Najlepiej więc świeży pokroić na kromki, zamrozić i odgrzewać w tosterze.

Pyszne i zdrowe dodatki
Do ciasta na chleb lub bułki możesz dodać: otręby pszenne, siemię lniane, pestki słonecznika, dyni, posiekane orzechy (włoskie, arachidowe), rodzynki, suszone śliwki, oliwki, kawałki wędliny, dyni. Nie tylko urozmaicą smak wypieku, ale też podniosą jego wartość odżywczą. Dodawaj je obtoczone w mące.

Minipiekarnie
Możesz im powierzyć przygotowanie chleba. Do automatu wystarczy wlać wodę, wsypać składniki i nastawić odpowiedni program – zagniecie chleb, przypilnuje jego wyrastania i wypiekania.
1. Automat do pieczenia chleba, Elta – ok. 210 zł.
2. Ekspresowy wypiekacz do chleba, Kenwood, ok. 1000 zł.




Gotowe mieszanki
To najprostszy sposób na domowy chleb. Wystarczy je zmiksować z wodą i drożdżami, piec ok. 40 min w 200°C. Możesz wybrać np. mieszankę firmy Delecta, która proponuje chleb pszenny, razowy, żytni (510 lub 520 g – ok. 3 zł), lub Polskie Młyny – z ziarnami słonecznika, z cebulą, żytni (1 kg – ok. 3,60 zł).

Redakcja poleca

REKLAMA