Paszteciki z kapustą i grzybami - przepis!

Choć paszteciki z farszem kojarzą się przede wszystkim z wigilijną kolacją, to ich przyrządzanie na co dzień jako obiadu czy kolacji jest równie smacznym pomysłem!
/ 25.05.2019 21:08

Składniki

Ciasto drożdżowe:

  •  

    500 g mąki
  • 15 g drożdży
  • 5 g cukru
  • 250 ml wody lub mleka
  • sól

Farsz:

  • 500 g kwaszonej kapusty
  • 50 g suszonych grzybów
  • 1 duża cebula
  • 1,5 łyżki masła
  • 1 łyżka mąki
  • 40 g żółtego sera
  • sól, pieprz, kminek
  • jajo do smarowania ciasta
  • tłuszcz do smarowania formy

Sposób przygotowania

Grzyby umyć, namoczyć na 12 godz. Ugotować w tej samej wodzie.

Mąkę przesiać do miski. Drożdże rozetrzeć z cukrem w garnuszku dodając 2 łyżki ciepłego mleka. W mące zrobić zagłębienie, wlać płyn, zarobić rozczyn gęstości śmietany, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy objętość rozczynu zwiększy się 2 razy, dodać sól i resztę ciepłej wody lub mleka. Zagnieść ciasto. Wyrabiać aż zacznie odstawać od ręki i ukażą się pęcherzyki powietrza. Odstawić w ciepłe miejsce na 1,5 godz.

Kapustę pokroić drobno, zalać wywarem z grzybów, ugotować. Cebulę obrać, posiekać, podsmażyć na rozgrzanym maśle, oprószyć mąką.

Ugotowane grzyby posiekać, kminek zemleć. Kapustę wymieszać z grzybami, cebulą, przyprawić solą, pieprzem i kminkiem.

Wyrośnięte ciasto rozwałkować na prostokąt grubości 0,5 cm, pokroić w pasy szerokości 10 cm. Na środku każdego pasa ułożyć wałeczek farszu, brzeg ciasta zawinąć w ten sposób, by spód wystawał na 1 cm. Pokroić ukośnie na kawałki długości 4 cm. Paszteciki posmarować rozmąconym jajem, posypać utartym serem.

Blachę posmarować tłuszczem, ułożyć paszteciki, wstawić do ogrzanego do temp. 220 C. piekarnika. Piec ok. 20-30 min.

Redakcja poleca

REKLAMA