Składniki
Ciasto drożdżowe:
-
- 15 g drożdży
- 5 g cukru
- 250 ml wody lub mleka
- sól
Farsz:
- 500 g kwaszonej kapusty
- 50 g suszonych grzybów
- 1 duża cebula
- 1,5 łyżki masła
- 1 łyżka mąki
- 40 g żółtego sera
- sól, pieprz, kminek
- jajo do smarowania ciasta
- tłuszcz do smarowania formy
Sposób przygotowania
Grzyby umyć, namoczyć na 12 godz. Ugotować w tej samej wodzie.
Mąkę przesiać do miski. Drożdże rozetrzeć z cukrem w garnuszku dodając 2 łyżki ciepłego mleka. W mące zrobić zagłębienie, wlać płyn, zarobić rozczyn gęstości śmietany, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy objętość rozczynu zwiększy się 2 razy, dodać sól i resztę ciepłej wody lub mleka. Zagnieść ciasto. Wyrabiać aż zacznie odstawać od ręki i ukażą się pęcherzyki powietrza. Odstawić w ciepłe miejsce na 1,5 godz.
Kapustę pokroić drobno, zalać wywarem z grzybów, ugotować. Cebulę obrać, posiekać, podsmażyć na rozgrzanym maśle, oprószyć mąką.
Ugotowane grzyby posiekać, kminek zemleć. Kapustę wymieszać z grzybami, cebulą, przyprawić solą, pieprzem i kminkiem.
Wyrośnięte ciasto rozwałkować na prostokąt grubości 0,5 cm, pokroić w pasy szerokości 10 cm. Na środku każdego pasa ułożyć wałeczek farszu, brzeg ciasta zawinąć w ten sposób, by spód wystawał na 1 cm. Pokroić ukośnie na kawałki długości 4 cm. Paszteciki posmarować rozmąconym jajem, posypać utartym serem.
Blachę posmarować tłuszczem, ułożyć paszteciki, wstawić do ogrzanego do temp. 220 C. piekarnika. Piec ok. 20-30 min.