Pamiętaj o mleku!

Jest najlepszym źródłem wapnia, wzmacnia kości i zęby. Dlatego warto, byś je piła. Nawet jeśli już jesteś dorosła.
/ 16.03.2006 16:57
 
Od kilku lat Polacy najczęściej kupują mleko krowie sprzedawane w kartonach (tzw. UHT, utrwalane przez kilka sekund wysoką temperaturą). I choć długo nie mogliśmy się przekonać do jego gotowanego posmaku, teraz traktujemy go jako coś naturalnego.

Skład mleka UHT różni się od składu tego "z folii". Zawiera mniej witaminy C i witamin z grupy B (traci je głównie w czasie długiego przechowywania). Ale za to jest łatwiej przyswajalne, bo obecne w nim białko jest już częściowo rozłożone i ma mniej mikrobiologicznych zanieczyszczeń.

Bardzo zdrowe
- Mleko jest nie tylko bogate w wapń, ale też w witaminy D i A oraz z te grupy B. Dzięki temu umożliwia nam prawidłowy rozwój i regenerację układu kostnego, komórek nerwowych i mięśni.
- Dostarcza organizmowi białka i węglowodanów, a więc budulca komórek i tkanek oraz energii.
- Zmniejsza ryzyko rozwoju astmy u dzieci, wystąpienia nowotworów i zawału serca.
- Instytut Żywności i Żywienia zaleca, by dzieci i młodzież piły 4 szklanki mleka dziennie, a osoby dorosłe - 2 szklanki mleka chudego.


Telewizja popiera
Od 2002 r. w Polsce trwa kampania reklamowa pod hasłem "Pij mleko, będziesz wielki". Jest ona odpowiedzią na alarmujące doniesienia o tym, że w diecie polskich dzieci jest dwukrotnie mniej wapnia niż zalecają normy. Akcja z udziałem m.in. Bogusława Lindy i Kayah oraz filmowej postaci Shreka ma zachęcić dzieci do picia mleka.

Czy wiesz, że...
- Zdaniem naukowców z Nowej Zelandii, mleko można spreparować tak, by np. zwiększało odporność, nie wywoływało biegunek. Jest też możliwe, by krowy od razu dawały niskotłuszczowe mleko.
- W czerwcu 2004 r. w Suwałkach ruszyła produkcja mleka wzbogaconego kwasami tłuszczowymi omega-3, które zmniejszają ryzyko wystąpienia zawału i obniżają poziom złego cholesterolu we krwi.

30 proc. Europejczyków i niemal wszyscy Azjaci nie tolerują laktozy (cukru mlecznego). Osoby z tą przypadłością powinny sięgnąć po mleko kozie lub produkty sojowe. Na pocieszenie informujemy, że Finowie opracowali już technologię produkcji mleka krowiego pozbawionego laktozy.

Redakcja poleca

REKLAMA