Wino (czerwone) wg Homera było boskim nektarem bogów greckich. Dawał im nieśmiertelność i wieczną młodość.
Jego nazwa (vino) wywodzi się od sanskryckiego vena - "ukochany" (podobnie jak imię bogini miłości Wenus).W starożytności było stosowane tak przy codziennym posiłku , jak i w czasie uroczystości religijnych. Z winem związane sąpogańskie bachanalia i chrześcijański obrzęd przyjmowania komunii.
Wino, pierwotnie określało odpowiednio sfermentowany napój z owoców winogrona. (Wino gronowe)
Z czasem zaczęto używać tej nazwy dla napojów wyprodukowanych z innych surowców.
Np. wina owocowe, wina ziołowe czyli wermuty.Te ostatnie mogą one być słodkie, słodko - gorzkie, i wytrawne.
Ze względu na barwę wyróżnia się: wina białe, czerwone i - produkowane w stosunkowo niewielkich ilościach - wina różowe.
Mogą one być: słodkie, półsłodkie, półwytrawne i wytrawne, w zależności od zawartości cukru w produkcie.
- Wytrawne, poniżej 10 g cukru na litr (dry wine, vin sec, vino ascuno, herber, trockener Wein),
- Półwytrawne, 10-40 g cukru w litrze (semi-dry wine, vin demisec, halbtrockener Wein),
- Półsłodkie, od 40 do 80 g cukru na litr (demi doux, semi sweet)
- Słodkie, powyżej 80 g cukru na litr (dolce, sweet, doux, desert, edes)
Mamy też wina musujące, przy czym należy rozróżnić należy:
- Szampan (Champagne) - uzyskiwane metodą szampańską i pochodzące z rejonu Szampania
- Wino szampańskie - uzyskiwane metodą szampańską, ale nie wyprodukowane w Szampanii
- Wino musujące - zwykłe wino nasączone sztucznie dwutlenkiem węgla
Niektóre z win wzmacniane są - poprzez dodatek mocniejszego alkoholu, zazwyczaj w celu wstrzymania procesu fermentacji, np. madera, malaga, marsala, porto, sherry.
Jak i do czego pić odpowiednie wino, już wkrótce.