Nowe żurki i barszcz biały od Knorra

Odmień wielkanocne menu z Knorr!
/ 11.04.2011 08:58
Przygotowania do Wielkanocy zazwyczaj rozpoczynamy od świątecznych porządków, dzięki którym, według tradycji, wymiatamy z domu zimę. Sadzimy rzeżuchę, dom przystrajamy kwiatami i tym samym wprowadzamy do pomieszczeń powiew świeżości. A gdyby tak odmienić nieco świąteczne menu?

Wielkanoc pełna kulinarnych tradycji

Wielkanocne menu obfituje w wiele pyszności. Począwszy od słodkich babek i mazurków, poprzez apetyczne mięsne pieczenie, pasztety, potrawy z jajek, skończywszy na tak nieodzownych potrawach jak żurek i barszcz biały. Wielu z nas zastanawia się nad tym, jaka jest różnica pomiędzy tymi zupami. Na pierwszy rzut oka żadna – obie podawane są z tymi samymi dodatkami, mają podobny wygląd, ale smakują inaczej. Różnica tkwi w zakwasie. Barszcz biały jest mniej kwaśny i bardziej aromatyczny, ponieważ gotuje się go na zakwasie z mąki pszennej oraz wywarze z wędzonki, a żurek - na zakwasie z mąki żytniej, której zawdzięcza swój kwaskowaty smak. Przygotowanie zakwasu do obu zup należy rozpocząć na wiele dni przed świętami. To czasochłonny proces, który niestety nie zawsze kończy się sukcesem. Trudność wielu osobom sprawia także dobór odpowiedniego bukietu przypraw. 
Z pomocą nadchodzi Knorr, oferując tradycyjne, wielkanocne zupy w 3 smacznych odsłonach.

Tradycyjna lub fantazyjna!
Barszcz biały Knorr
to pozycja obowiązkowa dla tych, którym zależy 
na tradycyjnym smaku. Wystarczy odrobina śmietany, biała kiełbasa, jajko
i chrzan, by przygotować zupę jak u mamy.

Dla tych, którzy lubią zaskakiwać bliskich oryginalnym smakiem, Knorr przygotował do wyboru Żurek z wędzonką, kuszący aromatem wędzonego boczku, oraz wyraźniejszy w smaku Żurek z chrzanem i czosnkiem.

Z tyłu każdego opakowania znajdziesz przepis i listę pasujących do zupy dodatków. Z tą małą pomocą eksperta z pewnością przygotujesz dania, które bez tremy możesz podać na stół. Zasmakują nawet najbardziej wymagającym gościom.

Redakcja poleca

REKLAMA