Nigella Na zawsze lato

W serii "Na zawsze lato" Nigella Lawson przyrządza potrawy którym nie można się oprzeć i które można jeść o każdej porze roku
/ 17.06.2009 10:48

Tytuł oryginalny: NIGELLA FOREVER SUMMER
Data premiery: 18.06.2009

Rok produkcji: 2008

Ocena rynkowa: 6

Odbiorca/dozw. od lat: b/o
Czas trwania: 96 minut 

Gatunek: program kulinarny

Studio: TVN

Reżyser: Dominic Cyriax

Producent: David Edgar 

Koprodukcja A Flashback TV and MYC Production for Channel 4

Obsada: Nigella Lawson

Nawet gdy słońce staje się tylko wspomnieniem, a jedyną rzeczą przypominającą o wakacjach jest piasek na klapkach, nie poddawaj się zimowym smutkom. W serii "Na zawsze lato" Nigella Lawson przyrządza potrawy którym nie można się oprzeć i które można jeść o każdej porze roku. Wychodzi też z kuchni, aby nadać rodzinnym piknikom, grillom oraz jedzeniu na plaży niepowtarzalny styl. 
Potrawy z całego świata: od włoskich makaronów do pieczywa z Bliskiego Wschodu; od wietnamskich sałatek po marokańską jagnięcinę – kuchnia Nigelli nie zna granic. Lato w kuchni nie kończy się wraz z kalendarzowym, nawet jeśli mija pora na produkty sezonowe. Nigella udowadnia, że nawet w środku zimy możemy poczuć promyki letniego słońca. "Nigella na zawsze lato" to seria o łatwym gotowaniu i łatwym jedzeniu. Proste przepisy pozwolą poczuć, że lato niekoniecznie musi się kończyć, i, że kuchnia – mówiąc słowami Nigelli – "to nie miejsce , z którego uciekasz, ale takie, do którego uciekasz".

Nigella Lawson jest autorką sześciu książek o gotowaniu oraz siedmiu programów kulinarnych (w tym pięciu seryjnych) za które otrzymała wiele nagród, międy innymi "Autora roku" w plebiscycie British Book Awards 2000.

Odcinki:
1. Na żółto.


Zupa szczęścia
Sardynki z salsą cytrynową
Sałatka z krewetek i cytryny
Letnia sałatka z zimną wołowiną
Drink "kropla cytryny"

Kurczak pieczony z  czosnkiem, tymiankiem i cytryną

Pieczone główki sałaty

Chrupiące koltleciki jagnięce

Ananas z malibu i polewą czekoladową
 
2. Na czarno.

Wietnamska sałatka z czarnego ryżu, krewetek, chili i imbiru

Makaron z muszlami i cherry
Angielsko-włoski deser biszkoptowy z kremem mascarpone i jeżynami

Czarno-niebieski stek
 
3. Na różowo.

Pikantny barszcz na zimno z przyprawami, limonką i śmietaną

Sałatka z arbuza, sera feta i mięty

Angielski letni deser z rabarbarem i wanilią

Bułgarska sałatka z pszenicy i jagnięciny
Truskawki z wodą różaną
Truskawki z cukrem, octem balsamicznym i bitą śmietaną

Fragonard – drink z truskawek z cukrem i białym musującym winem
Domowe lody truskawkowe
 
4. Na biało.
Placuszki z ricotty

Mus z owoców marakui i białej czekolady z malinami

Biała dama

Roladki w papierze ryżowym z makaronem ryżowym, ziołami i ogórkiem
Rybne curry
 
5. Na czerwono.

Marynowane żeberka z papryczką chili, imbirem i dymką

Spaghetti z papryczkami pepperoni, czosnkiem i oliwą

Lody z pikantnym syropem chili

Maliny w galaretce z chardonnay

Makaron linguine z sosem krabowym i ziołami
Filety rybne z marchewką, cebulą i papryczką chili
 

6. Na brązowo.

Kurczak z za'atar i syryjską sałatką z chlebem pita
Figi z arabskich nocy

Makaron z mąki gryczanej na zimno z ziarnami sezamowymi

Tuńczyk w grubo mielonym pieprzu z brokułami i imbirem

Czekoladowy tort Pawlowej z malinami


7. Na zielono.

Drink z miętą

Sałatka z kalmarami, miętą i kolendrą

Zielona sałata ze świeżą miętą i serem halloumi

Omlet korsykański

Placki z cukinii z serem feta

Kurczak "Złote gody" z mango, chili i dymką
Cesarska Kleopatra z kurczakiem, awokado i parmezanem
Koktajl "Mint Julep" z brzoskwiń, mięty i burbona
 
8. Na bursztynowo.

Pilaw z kurczaka z szafranem i orzechami

Semifreddo z miodem
Pizza z płaskiego chlebka z pomidorami, miętą i serem halloumi

Pizza z płaskiego chlebka z za'atar

Pieczona jagnięcina po marokańsku z sałatką tzatziki
 
Rozkład: 

Płyta 1
 Na:
 Żółto
 Czarno
 Różowo 
Biało
Płyta 2 
Na:
 Czerwono
 Brązowo
 Zielono 
Bursztynowo
 
Dane techniczne:
Czas: 96 minut
DVD 9 
Region O
Format obrazu: 2,35:1 anamorficzny 16:9
Języki: polski 2.0 
Napisy: polskie

Redakcja poleca

REKLAMA