Niezwykły zwykły ryż

Czyli co zrobić, by ryż smakował nieco inaczej
/ 27.04.2009 11:36
Moja rodzina nie przepada za ryżem. Jak mogę go szybko przygotować, by smakował nieco inaczej niż zwykły?
Ewa S. z Jarocina


Najprostszym sposobem jest dodanie do wody przypraw, które odmienią smak ryżu. Mogą to być m.in. zioła, np. curry, kurkuma, szafran (również ładnie go zabarwią), a także kostka bulionowa (świetna będzie z oliwą i ziołami), trochę jarzynki. Proszę jednak pamiętać, by dopasować smak ryżu do potrawy, z którą będzie podawany.

Już ugotowany, ciepły ryż może Pani wymieszać z masłem. Poprawi się jego smak i soczystość.

Ciekawy efekt uzyska też Pani, dodając odrobinę startej skórki z cytryny.

Renata Materlińska / Przyjaciółka
Tagi: ryż