Niezłe z nich ziółka!

Zawsze pod ręką, ale czy na pewno dobrze je znamy? Popularne zioła naprawdę potrafią nas zaskoczyć.
/ 07.02.2007 11:13

Świeże zioła są najbogatszym źródłem antynowotworowych przeciwutleniaczy. Szałwia poprawia pamięć i już trwają badania, by wykorzystać ją przy leczeniu Alzheimera. Kurkuma może wspomagać leczenie mukowiscydozy.
Oprócz tych medycznych rewelacji są jeszcze inne ciekawostki. Wygląda więc na to, że nadawanie potrawom aromatu jest dla przypraw i ziół po prostu pestką.

Instrukcja obsługi
Z ziółkiem jak z jajkiem. By zachowały pełnię zalet, trzeba się z nimi umiejętnie obchodzić:
- Zioła najlepiej siekać na zwilżonej desce, wtedy tracą mniej aromatu.
- Nadmiar świeżych ziół najlepiej posiekać, wymieszać z solą i trzymać w chłodzie, w zamykanym pudełeczku. Niesolone zioła można zamrozić.
- Kolorowe przyprawy, na przykład mieloną paprykę, curry, należy trzymać w nieprzezroczystych pojemniczkach. Inaczej stracą kolor pod wpływem światła.

Dobrzy przyjaciele człowieka
Cynamon
- można nim przyprawiać duszone mięsa i pikantne sosy
Czy wiesz, że: gorąca woda z cynamonem neutralizuje przykre zapachy.

Mięta jest doskonała do sałatek z kaszą lub ryżem
Czy wiesz, że: rosnąca w ogródku mięta odstrasza muchy.

Rozmaryn - aromatyzuje się nim wódkę żołądkową
Czy wiesz, że: płukanie włosów jego naparem zmniejsza ich wypadanie.

Szałwia
doda smaku drobiowym farszom i tłustym rybom
Czy wiesz, że: okłady nasączone jej wyciągiem obkurczają naczynka krwionośne.

Tymianek
- przyprawia się nim ciężkie zupy i sosy
Czy wiesz, że: moczenie dłoni w naparze z tymianku i szałwii zmniejsza ich pocenie się.

Goździki - należy używać ich z umiarem, bo mogą stłumić smak potraw
Czy wiesz, że: łagodzą bóle zębów, w Indonezji miesza się je z tytoniem i wykorzystuje do produkcji papierosów.

Gałka muszkatołowa - startą Holendrzy przyprawiają np. purée ziemniaczane
Czy wiesz, że: jest afrodyzjakiem, a w większych ilościach ma działanie nasenne, a nawet halucynogenne.

Chilli powinno się dodawać pod koniec smażenia, bo w wysokiej temperaturze gorzknieje
Czy wiesz, że: nasz mózg w reakcji na ostry smak produkuje endorfiny, które dają uczucie przyjemności.

Redakcja poleca

REKLAMA