Nie tylko z rusztu

Nie samym mięsem człowiek żyje. Przygotujcie więc sosy i surówki jako nieodłączny dodatek do grillowanych potraw.
/ 24.04.2009 12:19
Nie samym mięsem człowiek żyje. Przygotujcie więc sosy i surówki jako nieodłączny dodatek do grillowanych potraw. Ucztę proponujemy zakończyć słodkim co nieco.

Sałatki i surówki
Z młodych warzyw są zdrowe i chrupiące.
Z cukinią
Składniki:
- cukinia
- sałata
- 2 pomidory
- natka pietruszki
- pół cytryny
- sól, cukier
- 2 łyżki oliwy
- wiórki parmezanu

Cukinię umyć, pokroić, sałatę umyć, porwać, pomidory umyć, pokroić na cząstki, warzywa wymieszać z natką, przyprawić, skropić oliwą, posypać wiórkami parmezanu.
Sprawdziliśmy. Nie obieraj cukinii, będzie miała bardziej wyrazisty smak.

Warzywa
Nadziewana papryka
Składniki:
- 3 strąki czerwonej papryki
- strąk papryki żółtej
- 1 młoda cukinia
- 15 dag sera feta
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- ząbek czosnku, sól, oregano

Paprykę opłukać, przekroić na pół, usunąć gniazdka nasienne, cukinię umyć, nie obierać, pokroić wzdłuż na grube plastry, ząbek czosnku zmiażdżyć, wymieszać z oliwą, strąki papryki i cukinię skropić oliwą, ułożyć na ruszcie grilla, przyrumienić z dwóch stron, żółtą paprykę i plastry cukinii pokroić na niewielkie kawałki, wymieszać z pokrojoną w kostkę fetą, przyprawić solą i oregano, podawać w połówkach czerwonej papryki.
Sprawdziliśmy. Danie to świetnie smakuje z jogurtem.

Sosy

Winegret: 2–3 ząbki czosnku drobno posiekać lub zmiażdżyć w prasce, rozetrzeć z 1/2 łyżeczki soli i 1/2 łyżeczki cukru. Wymieszać z sokiem wyciśniętym z 1 cytryny i ewentualnie łyżeczką musztardy, a na koniec ze 150 ml oliwy z oliwek. Doskonale nadaje się do surówek, można nim też polać upieczone warzywa.

Tzatziki: Ogórek obrać, zetrzeć na tarce z małymi oczkami, posolić, odstawić, oddzielić sok. 300 ml niesłodzonego jogurtu naturalnego wymieszać z ogórkiem, 2 zmiażdżonymi ząbkami czosnku, posiekanym koperkiem. Przyprawić do smaku solą i pieprzem, dobrze schłodzić. Podawać do pieczonych warzyw i mięs.

Barbecue: Słoiczek koncentratu pomidorowego wymieszać z 3 łyżkami soku jabłkowego, 2 łyżkami pikantnego keczupu i łyżeczką musztardy. Przyprawić cukrem, solą, pieprzem, papryką i sokiem z cytryny. Podawać schłodzony do pieczonych mięs i drobiu.


Warzywny: 2 obrane pomidory, paprykę i chili rozdrobnić, oddzielić nasionka. Cebulę i 2 ząbki czosnku posiekać. Zmiksować ze 100 ml oliwy, bazylią, przyprawić sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Podawać do mięs.

Napoje
Sok z warzyw
Składniki: po 2 strąki papryki żółtej i czerwonej, ogórek świeży, 1/2 l soku pomidorowego, ząbek czosnku, sól, pieprz, cytryna. Warzywa umyć, paprykę drobno pokroić, oddzielić nasionka, ogórek obrać ze skórki, warzywa zmiksować z obranym i posiekanym ząbkiem czosnku, połączyć z sokiem pomidorowym, przyprawić sokiem z cytryny, solą i pieprzem.
Sprawdziliśmy. Napój podawać z kostkami lodu.

Słodkości
Babeczki
Skłądniki:
- 30 dag mąki
- 20 dag masła
- 10 dag cukru, sól
- 1–2 łyżki śmietany
Na nadzienie: torebka budyniu śmietankowego, 1/2 l mleka, 3 łyżki cukru, łyżka masła, bita śmietana, owoce do dekoracji

Masło posiekać z mąką, dodać cukier, sól i śmietanę, szybko zarobić kruche ciasto, zawinąć w folię, schłodzić, cienko rozwałkować, wylepić nim foremki na tartaletki, piec ok. 20 min w 200°C, ostudzić, ugotować budyń, napełniać nim babeczki, ozdobić bitą śmietaną i świeżymi owocami.
Sprawdziliśmy. Możesz kupić gotowe babeczki i napełnić je tym, co lubisz.
Tagi: Grey Wolf

Redakcja poleca

REKLAMA