1. Tłuszcz — Jest kaloryczny, więc jedzony w dużych ilościach może prowadzić do nadwagi. Szczególnie należy uważać na tłuszcz nasycony i cholesterol, które przyczyniają się do miażdżycy.
Produkty bez:
Mleko i jogurt – bez tłuszczu lub z niewielką jego zawartością, np. jogurt Actimel, Jogobella, mleko Candia; Mięso – odtłuszczone, np. Smukła Linia Prime Food; Jaja, np. ich roślinny zamiennik „Bez jaj 20 jaj”.
2. Kofeina
- W niewielkich ilościach wprawia nas w dobry nastrój i poprawia krążenie krwi. W większych spowalnia naszą reakcję, źle też wpływa na diabetyków i osoby z chorobami serca.
Produkty bez:
Kawa – bezkofeinowa, np. mielona Mildano Elite, rozpuszczalna NESCAFÉ Classic bez kofeiny; Biała czekolada – nie zawiera kakao, więc nie działa pobudzająco, np. Excellence Cocos firmy Lindt.
3. Alkohol — W niewielkich ilościach wprawia nas w dobry nastrój i poprawia krążenie krwi. W większych spowalnia naszą reakcję, źle też wpływa na diabetyków i osoby z chorobami serca.
Produkty bez:
Piwo bezalkoholowe – tak naprawdę zawiera alkohol, jednak zwykle nie więcej niż 1 proc., podczas gdy tradycyjne ma co najmniej 4 proc. alkoholu, np. bezalkoholowy Żywiec, piwo Karmi.
4. Cukier — Jest bardzo kaloryczny, a jego nadmiar w diecie, podobnie jak tłuszczu, jest jedną z najczęstszych przyczyn tycia, a także próchnicy. Cukier powinni też ograniczać chorzy na cukrzycę.
Produkty bez:
Czekolada – zamiast cukru może mieć niskokaloryczny słodzik, np. Lekka czekolada mleczna Wawel; Napoje gazowane – pozbawione cukru to np. Coca-cola light; Jogurt – np. Danone naturalny bez cukru.
Z myślą o alergikach
U niektórych osób po zjedzeniu produktu powszechnie uznawanego za zdrowy występuje reakcja alergiczna. Stosunkowo częste są uczulenia na gluten i nietolerancja laktozy.
- Gluten to białko występujące w pszenicy, życie, jęczmieniu i owsie. Żywność produkowana z dodatkiem uzyskanej z nich mąki może więc powodować uczulenia. W sprzedaży jest jednak pieczywo, które nie alergizuje, bo do jego wypieku użyto np. bezglutenowej mąki sojowej.
- Laktoza to cukier mleczny, którego niektóre osoby nie tolerują, bo nie mają odpowiedniego enzymu do jego trawienia. By uniknąć przykrych objawów, wystarczy zamiast mleka pić jogurty, które zawierają niewiele laktozy.