Nie musisz rezygnować!

Nic na to nie poradzisz – lubisz czekoladę i inne kaloryczne produkty. Jeśli masz z tego powodu wyrzuty sumienia, wybieraj ich zdrowsze wersje.
/ 16.02.2007 12:59
Tak to już zwykle jest, że najbardziej smakuje nam to, co najmniej zdrowe. Trudno się dziwić, wszak kaloryczny tłuszcz to główny nośnik smaku, a spośród wszystkich smaków większości ludzi najbardziej odpowiada ten słodki. Jak wiadomo, ani nadmiar tłuszczu, ani słodyczy nie służy naszemu zdrowiu. Podobnie zresztą jak zbyt duże ilości kofeiny czy alkoholu. Niektórzy potrafią poprzestać na filiżance kawy czy puszce piwa. Tym, którym przychodzi to z trudem lub ze względów zdrowotnych nie mogą jeść czy pić niektórych produktów, radzimy sięgnąć po nieszkodliwe zamienniki.


1. Tłuszcz
— Jest kaloryczny, więc jedzony w dużych ilościach może prowadzić do nadwagi. Szczególnie należy uważać na tłuszcz nasycony i cholesterol, które przyczyniają się do miażdżycy.
Produkty bez:
Mleko i jogurt
– bez tłuszczu lub z niewielką jego zawartością, np. jogurt Actimel, Jogobella, mleko Candia; Mięso – odtłuszczone, np. Smukła Linia Prime Food; Jaja, np. ich roślinny zamiennik „Bez jaj 20 jaj”.

2. Kofeina
- W niewielkich ilościach wprawia nas w dobry nastrój i poprawia krążenie krwi. W większych spowalnia naszą reakcję, źle też wpływa na diabetyków i osoby z chorobami serca.
Produkty bez:
Kawa
– bezkofeinowa, np. mielona Mildano Elite, rozpuszczalna NESCAFÉ Classic bez kofeiny; Biała czekolada – nie zawiera kakao, więc nie działa pobudzająco, np. Excellence Cocos firmy Lindt.

3. Alkohol — W niewielkich ilościach wprawia nas w dobry nastrój i poprawia krążenie krwi. W większych spowalnia naszą reakcję, źle też wpływa na diabetyków i osoby z chorobami serca.
Produkty bez:
Piwo bezalkoholowe
– tak naprawdę zawiera alkohol, jednak zwykle nie więcej niż 1 proc., podczas gdy tradycyjne ma co najmniej 4 proc. alkoholu, np. bezalkoholowy Żywiec, piwo Karmi.

4. Cukier Jest bardzo kaloryczny, a jego nadmiar w diecie, podobnie jak tłuszczu, jest jedną z najczęstszych przyczyn tycia, a także próchnicy. Cukier powinni też ograniczać chorzy na cukrzycę.
Produkty bez:
Czekolada
– zamiast cukru może mieć niskokaloryczny słodzik, np. Lekka czekolada mleczna Wawel; Napoje gazowane – pozbawione cukru to np. Coca-cola light; Jogurt – np. Danone naturalny bez cukru.

Z myślą o alergikach
U niektórych osób po zjedzeniu produktu powszechnie uznawanego za zdrowy występuje reakcja alergiczna. Stosunkowo częste są uczulenia na gluten i nietolerancja laktozy.
- Gluten to białko występujące w pszenicy, życie, jęczmieniu i owsie. Żywność produkowana z dodatkiem uzyskanej z nich mąki może więc powodować uczulenia. W sprzedaży jest jednak pieczywo, które nie alergizuje, bo do jego wypieku użyto np. bezglutenowej mąki sojowej.
- Laktoza to cukier mleczny, którego niektóre osoby nie tolerują, bo nie mają odpowiedniego enzymu do jego trawienia. By uniknąć przykrych objawów, wystarczy zamiast mleka pić jogurty, które zawierają niewiele laktozy.