Nie musisz rezygnować!

Nic na to nie poradzisz – lubisz czekoladę i inne kaloryczne produkty. Jeśli masz z tego powodu wyrzuty sumienia, wybieraj ich zdrowsze wersje.
Tak to już zwykle jest, że najbardziej smakuje nam to, co najmniej zdrowe. Trudno się dziwić, wszak kaloryczny tłuszcz to główny nośnik smaku, a spośród wszystkich smaków większości ludzi najbardziej odpowiada ten słodki. Jak wiadomo, ani nadmiar tłuszczu, ani słodyczy nie służy naszemu zdrowiu. Podobnie zresztą jak zbyt duże ilości kofeiny czy alkoholu. Niektórzy potrafią poprzestać na filiżance kawy czy puszce piwa. Tym, którym przychodzi to z trudem lub ze względów zdrowotnych nie mogą jeść czy pić niektórych produktów, radzimy sięgnąć po nieszkodliwe zamienniki.


1. Tłuszcz
— Jest kaloryczny, więc jedzony w dużych ilościach może prowadzić do nadwagi. Szczególnie należy uważać na tłuszcz nasycony i cholesterol, które przyczyniają się do miażdżycy.
Produkty bez:
Mleko i jogurt
– bez tłuszczu lub z niewielką jego zawartością, np. jogurt Actimel, Jogobella, mleko Candia; Mięso – odtłuszczone, np. Smukła Linia Prime Food; Jaja, np. ich roślinny zamiennik „Bez jaj 20 jaj”.

2. Kofeina
- W niewielkich ilościach wprawia nas w dobry nastrój i poprawia krążenie krwi. W większych spowalnia naszą reakcję, źle też wpływa na diabetyków i osoby z chorobami serca.
Produkty bez:
Kawa
– bezkofeinowa, np. mielona Mildano Elite, rozpuszczalna NESCAFÉ Classic bez kofeiny; Biała czekolada – nie zawiera kakao, więc nie działa pobudzająco, np. Excellence Cocos firmy Lindt.

3. Alkohol — W niewielkich ilościach wprawia nas w dobry nastrój i poprawia krążenie krwi. W większych spowalnia naszą reakcję, źle też wpływa na diabetyków i osoby z chorobami serca.
Produkty bez:
Piwo bezalkoholowe
– tak naprawdę zawiera alkohol, jednak zwykle nie więcej niż 1 proc., podczas gdy tradycyjne ma co najmniej 4 proc. alkoholu, np. bezalkoholowy Żywiec, piwo Karmi.

4. Cukier Jest bardzo kaloryczny, a jego nadmiar w diecie, podobnie jak tłuszczu, jest jedną z najczęstszych przyczyn tycia, a także próchnicy. Cukier powinni też ograniczać chorzy na cukrzycę.
Produkty bez:
Czekolada
– zamiast cukru może mieć niskokaloryczny słodzik, np. Lekka czekolada mleczna Wawel; Napoje gazowane – pozbawione cukru to np. Coca-cola light; Jogurt – np. Danone naturalny bez cukru.

Z myślą o alergikach
U niektórych osób po zjedzeniu produktu powszechnie uznawanego za zdrowy występuje reakcja alergiczna. Stosunkowo częste są uczulenia na gluten i nietolerancja laktozy.
- Gluten to białko występujące w pszenicy, życie, jęczmieniu i owsie. Żywność produkowana z dodatkiem uzyskanej z nich mąki może więc powodować uczulenia. W sprzedaży jest jednak pieczywo, które nie alergizuje, bo do jego wypieku użyto np. bezglutenowej mąki sojowej.
- Laktoza to cukier mleczny, którego niektóre osoby nie tolerują, bo nie mają odpowiedniego enzymu do jego trawienia. By uniknąć przykrych objawów, wystarczy zamiast mleka pić jogurty, które zawierają niewiele laktozy.
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (3)
/12 lat temu
zupelnie sie z Toba zgadzam!!! artykul jest nierzetelny a piszaca ja osoba Z CALA PEWNOSCIA nie ma zielonego pojecia o zdrowm zywieniu!! dotyczy to wielu artykulow z internetu (na portalu POLKI ale tez KOBIETA na Interii itd.). Przerazajace jest to, ze byc moze niektowe osoby uwierza w tresc takich nierzetelnych artykulow... RADZE WIEC TEGO TYPU TEKSTY TRAKTOWAC Z WIELKIM PRZYMRUZENIEM OKA!!! I ABSOLUTNIE SIE NIMI NIE SUGEROWAC!!! Pozdrawiam
/12 lat temu
jestem za..po niektórych komentarzach zauwazylam,ze te artykuły czesto są chetnie czytane przez bardzo młode dzieczyny(nastolatki), które prawdopodobnie uwierza we wszystko co tutaj przeczytaja..i
/12 lat temu
jestem technologiem zywnosci i czytajac ten artykul zastanawiam sie kto go napisal, czy osoba odpowiedzialna za tresc ma cos wspolnego z rynkiem zywnosci, produktami zywnosciowymi i osoba znajaca wlasciwosci produktow. otoz mam zastrzezenia co do nastepujacych punktow: mieso nawet najchudsze i odtluszczone ZAWSZE bedzie zwierac tluszcz !! oczywiscie beda to mniejsze ilosci ok 10% tlusczzu, ale zawsze ten tluszcz bedzie wystepowal w porduktach pochodzenia zwierzecego. biala czekolada jest produkowana z kakao !! tyle ze w procesie produkcyjnym sa sotsowane zabiegi technologiczne majace na celu usuniecie ciemnej barwy kakao i dlatego tez czekolada biala jest biala. ale biala czekolda zawiera kakao i jestprodukowana z kakao - inaczej nie nosila by nazwy czekolada. co do czekolda bez cukru. owszem nie zawiera ona cukru ale zamiast cukru zostaly uzute slodziki, ktore maja slodkosc czasem nawet 1500 razy wieksza od sacharozy , nie maja praktycznie kalorii, ale sa syntetycznymi dodatkami do zywnosci - powoduja sporo reakcji alergicznych, zaburzenia pracy przewodu pokarmowego - biegungi, nudnosci. Zaznaczam ze czekolada ze slodzikiem czyli bez cukru ma praktycznie tyle samo kalorii co standardowa czkolada . nie po raz pierwszy spotykam sie z nierzetelnymi inf na portalu polki.pl Czy redakcja moglaby najpoerw konsultowac to z odpowiedzialnymi osobami z branzy a nie wprowadzac w blad konsumenta