Naleśniki

Mają same zalety. Są proste w przyrządzeniu i nie wymagają szczególnych zakupów - wystarczy do nich to, co akurat masz w lodówce.
/ 13.11.2006 14:41
Znane są na całym świecie. Goszczą na naszych stołach dość często. I trudno się temu dziwić, wszak mają same zalety. Można je przygotowywać na słodko i ostro. Serwować na śniadanie, obiad, kolację czy deser. Nadają się do odgrzewania, a nawet mrożenia. Zawsze się udają, każdemu smakują, a na dodatek należą do najtańszych potraw.
Różni je jedynie czas przygotowania – naleśniki robi się błyskawicznie, a pierogi są nieco bardziej pracochłonne. By jednak stały się popisowym daniem każdej z nas, warto pamiętać o kilku zasadach.

By naleśniki były elastyczne, ciasto powinno być dość gęste, rozmieszane najlepiej mlekiem. Usmażone naleśniki można ułożyć w stosik, owinąć folią aluminiową i trzymać w lodówce 1–2 dni. Przed podaniem wystarczy je przełożyć na patelnię i odgrzać pod przykryciem.

Przepisy

Na podstawowe ciasto naleśnikowe
- 1 szklanka mąki l 2 jajka
- 2 szklanki mleka (lub po szklance mleka i wody) l 1 łyżka oleju l sól

Składniki zmiksuj tak, by powstało gęste, ale płynne ciasto. W razie potrzeby zwiększ ilość mleka
lub mąki. Przed smażeniem ciasto możesz odstawić na godzinę.

Na wersje bogatsze
- Śmietanowe. Mleko i wodę zastąp śmietaną.
- Puszyste. Białka ubij na pianę i delikatnie wymieszaj z ciastem.
- Gryczane. Połowę mąki pszennej zastąp gryczaną lub kukurydzianą.
- Kakaowe. Do ciasta dodaj łyżkę ciemnego kakao.

Zapiekane z serem
Składniki:
ciasto na naleśniki puszyste
- 50 dag mielonego białego sera (twarogu)
- 100 ml śmietany
- 2 żółtka
- 10 dag cukru, cukier wanilinowy, cukier puder
-5 dag rodzynek
- masło

Usmażyć naleśniki puszyste, twaróg zmiksować ze śmietaną, żółtkami, cukrem i cukrem wanilinowym, połączyć z rodzynkami, masą smarować naleśniki, zwijać w rulony, układać w nasmarowanym masłem żaroodpornym naczyniu, piec około 20 min w 190°C, posypać pudrem.

Z owocami pigwy
Składniki:
- ciasto na naleśniki śmietanowe
- 4 łyżki cukru
- skórka otarta z cytryny
- 1/2 kg pigwy
- 20 dag cukru
- pomarańcza
- cynamon, gwiazdka anyżu
- masło

Pigwy obrać, pokroić, usunąć nasionka, dusić z cukrem i odrobiną wody 20 min, dodać plastry pomarańczy, cynamon i anyż, poddusić, do ciasta dodać cukier, skórkę i pianę, usmażyć naleśniki, podawać z dżemem.

Z pomidorami
Składniki:
- ciasto na naleśniki puszyste (można dodać jeszcze 2 jajka)
- masło do smażenia,
- 3 pomidory, świeże zioła (najlepiej oregano lub bazylia)

Puszyste naleśniki smażyć na złoty kolor na patelni z masłem (trzeba uważać, by nie rozgrzało się zbyt mocno, bo będzie dymiło), pomidory umyć, sparzyć, obrać ze skórki, pokroić na grube plastry lub w sporą kostkę, zioła opłukać, osuszyć, oberwać listki, posiekać, na każdym naleśniku kłaść plastry lub kostkę pomidorów, posypać ziołami i solą, złożyć, naleśniki obsmażyć na patelni z masłem lub piec 10 min w 200o°C.

Pyszne farsze
- Wytrawne na obiad lub kolację
Pieczarki i cebula.
Posiekaną cebulę zeszklij na maśle, dodaj posiekane pieczarki, przesmaż, podduś, zagęść tartą bułką, przypraw solą i pieprzem. Zwinięte, nadziane naleśniki możesz zanurzyć w surowym cieście, panierować w tartej bułce i obsmażyć.
Mięso i warzywa. Upieczone mięso, np. schab, pokrój na paseczki, układaj na naleśnikach razem z grillowanymi warzywami, np. bakłażanem, papryką, pomidorem, cukinią.

- Słodkie na deser
Lody i czekolada.
Na ciepłe naleśniki połóż kulki lodów, złóż i polej rozpuszczoną czekoladą. Twarożek i owoce. Naleśniki posmaruj twarożkiem i posyp owocami świeżymi lub z puszki.

Renata Rowicka
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)