Mleko Milandia fot. serwis prasowy

Mleko z Milandii – świeżość i zdrowie w nowoczesnym wydaniu

Świeże mleko, aromatyczne i smaczne, to najważniejsza część śniadania – zarówno jako dodatek do różnego rodzaju płatków, jak i uzupełnienie porannej kawy
/ 01.09.2010 08:40
Mleko Milandia fot. serwis prasowy
Szukając tego najsmaczniejszego, sięgnijmy po Mleko Milandia. Wytwarzane w nowoczesnej technologii ESL, zachowuje naturalny smak, świeżość oraz wartości odżywcze przez okres dłuższy niż mleko „prosto od krowy”, jednocześnie dorównując mu pod każdym innym względem.

Mleko to produkt, który większość z nas lubi mieć w domu w zapasie. Kupując je w większych ilościach wybieramy zazwyczaj to, które ma długi okres ważności – by móc przechowywać je bez obaw, że się zepsuje. Najczęściej spotykane w naszych sklepach mleko o długim okresie przydatności do spożycia wytwarzane jest w technologii UHT. Proces ten polega na szybkim podgrzaniu mleka do wysokiej temperatury i błyskawicznym jego schłodzeniu, co służy usunięciu z produktu flory bakteryjnej, która może powodować jego szybkie psucie się. Należy jednak pamiętać o tym, że przy  takiej sterylizacji niszczone są również wartościowe składniki mleka, np. bakterie mlekowe, które mają wpływ na prawidłowy przebieg procesu przemiany materii. Nie bez zmiany pozostaje również smak mleka, który w rezultacie znacznie odbiega od produktu oryginalnego, znanego nam jako świeże mleko „prosto od krowy”.

Mikrofiltracja – alternatywa dla zdrowia
Innowacje w branży spożywczej sprawiają, że coraz częściej możemy cieszyć się produktami tylko nieznacznie przetworzonymi. Jeśli lubimy świeże mleko, a jednocześnie cenimy sobie własne zdrowie i wygodę, wybierzmy mleko Milandia – pierwsze w Polsce mleko wytwarzane w unikatowej technologii ESL (Extended Shelf Life). Podstawą tej najdoskonalszej jak dotąd technologii przedłużania trwałości mleka jest proces mikrofiltracji, podczas którego z surowego mleka usuwane są zarówno szkodliwe bakterie chorobotwórcze, jak i elementy odpowiedzialne za psucie się produktu. Dokonuje się tego nie przez podgrzewanie produktu, lecz poddanie go mechanicznej metodzie oczyszczania przy użyciu membran ceramicznych – pozwala ona na usunięcie z mleka niemal 100% drobnoustrojów już na początku procesu termicznego. Efekt wzmocniony jest przez końcową pasteryzację, przeprowadzaną jednak w znacznie niższej, bo nie przekraczającej 75 stopni temperaturze – gwarantuje to zachowanie właściwości organoleptycznych mleka.

Smaczne i wygodne
Zaletą takiego procesu przygotowania mleka jest fakt, że pozwala on na zachowanie zarówno jego składu odżywczego w postaci wartościowych mikroelementów oraz witamin, jak i naturalnego smaku. Zyskujemy dzięki temu produkt, który nie tylko nie odbiega od świeżego mleka pod względem walorów zdrowotnych, lecz również – dorównuje mu pod względem właściwości organoleptycznych. Jest to produkt pasteryzowany, choć już nie w wysokiej temperaturze, dzięki czemu nadaje się do natychmiastowego spożycia, bez konieczności gotowania.

Technologia ESL pozwala przedłużyć okres trwałości mleka do około 21 dni. Należy jednak pamiętać o jednym – mleko wytwarzane w procesie mikrofiltracji jest bardziej niż mleko UHT podatne na działanie ciepła. Możemy być jednak pewni, że przechowywane w odpowiednio niskiej temperaturze, najlepiej w lodówce, zachowa swój smak i właściwości odżywcze przez cały ten okres, służąc zarówno jako podstawa posiłku, dodatek do kawy, jak i w roli składnika przygotowywanych potraw.
Mleko ESL marki Milandia ze Spółdzielni Mleczarskiej „Ostrołęka” dostępne jest w trzech opcjach zawartości tłuszczu – 1,5%, 2% oraz 3,2%. Dodatkową zaletą jest praktyczne, poręczne opakowanie z wygodną zakrętką wielokrotnego użytku.

Mleko Milandia
Waga: 1 l.
Zawartość tłuszczu: 1,5%, 2%, 3,2%.
Cena: 2,49 – 2,69 zł/1 litr.