Mleko prosto od... kozy

Jeśli jeszcze ktoś nie próbował kozich serów czy mleka, gorąco do tego namawiamy. Poznacie zdrowy produkt o ciekawym smaku.
/ 08.05.2006 10:37
Na świecie jest więcej ludzi pijących kozie mleko niż tych sięgających po krowie. Choć skład chemiczny tego mleka jest podobny do krowiego, to różni je struktura białka i tłuszczu.
Białko mleka koziego prawie nie zawiera kazeiny, która jest głównym czynnikiem uczulającym ludzi. 90 procent dzieci mających alergię na mleko krowie bez problemu może więc pić ten kozi napój. Zawiera on podobne ilości tłuszczu co krowie, tłuszcz ten ma jednak postać bardzo drobnych kuleczek. To sprawia, że kozie mleko jest łatwo przyswajalne przez ludzki organizm i mogą po nie sięgać osoby z dolegliwościami przewodu pokarmowego, np. cierpiący na niestrawność. Poza tym jest bogate w witaminy z grupy B, witaminy A i E, wapń, selen, potas i cynk. Warto się więc przekonać do jego charakterystycznego smaku.

Najpopularniejsze produkty
1. Mleko
W Polsce większość produkowanego koziego mleka przeznacza się do picia, a w ogólnej sprzedaży jest tylko mleko pasteryzowane. Jeśli jest dobrego gatunku, nie ma zbyt ostrego, specyficznego dla kozich wyrobów smaku ani zapachu – choć tak naprawdę jego smak zależy od gatunku kozy, od której pochodzi.

2. Masło
Jest produkowane w niewielkich ilościach, ponieważ z mleka trudno oddzielić śmietankę. Na świecie można kupić kozie masło solone. U nas najczęściej jest ono wytwarzane przez hodowców na ich własne potrzeby.

3. Jogurt
Niezwykle popularny na Bałkanach, u nas do kupienia w sklepach ze zdrową żywnością. Powstaje z zagęszczonego mleka koziego zakwaszonego odpowiednimi kulturami bakterii. Dostępny naturalny i smakowy.

4. Twaróg
Ma delikatną konsystencję i charakterystyczny smak i aromat.

5. Sery pleśniowe
Na dużą skalę są produkowane we Francji – zwykle z niepasteryzowanego mleka. Prawdziwi smakosze sięgają po nie, gdy są już dobrze dojrzałe, czyli pod koniec okresu przydatności do spożycia. Można je też zapiekać.

6. Sery żółte
Czyli sery twarde, tak naprawdę mają kolor biały i przyjemny, słodko-gorzkawy smak.

Sałatka z truskawkami
- Sałatę opłukać, osuszyć, porwać, skropić sokiem z cytryny i oliwą, oprószyć solą - 15 dag koziego twarogu wymieszać z posiekanym szczypiorkiem i ząbkiem czosnku, przyprawić solą, uformować kulki, ułożyć na sałacie z truskawkami.

Co na rynku?
Niemal w każdym sklepie można już kupić kozie mleko i różnego rodzaju sery (twarogi, żółte, pleśniowe). W punktach ze zdrową żywnością dostępne są bardziej wyszukane produkty, np. jogurty, odżywki z dodatkiem koziego mleka, sery topione oraz mleko w proszku.

- Mleko kozie Candia, tłuste 2,7 proc., 1 l - ok. 7 zł, półtłuste 1,5 proc, 1 l - ok. 6,50 zł.
- Rolada pleśniowa Soignon, z porostem białej pleśni, 120 g ok. - 6 zł.
- Twarożek Soignon, 150 g ok. - 8,50 zł.

Znane na świecie
- We Francji nie sprzedaje się koziego mleka, ale wysoko ceni się zrobione z niego sery. Można doliczyć się ich ok. 100 gatunków.
- W Hiszpanii znany jest ser malaga sprzedawany w zalewie z oleju i ziół.
- W USA najbardziej popularnym kozim produktem jest mleko w proszku.

Małgorzata Swigoń

Redakcja poleca

REKLAMA