Michał Piróg poleca: Kostki imbirowe z czekoladą

Michał Piróg fot. ONS
Zimą słodkie i wytrawne potwawy Michał lubi doprawiać rozgrzewającym imbirem
/ 29.01.2010 10:08
Michał Piróg fot. ONS
Ciasto:
- 3/4 kostki masła
- 175 g cukru
- łyżka świeżo startego imbiru
- 3 jajka
- 175 g mąki
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- tabliczka posiekanej gorzkiej czekolady o zawartości 70% kakao

Dekoracja:
- budyń czekoladowy
- 5 łyżek gorzkiego kakao
- kandyzowany imbir

Sposób wykonania:
1. Masło utrzyj z cukrem na gładką masę. Ciągle miksując, dodaj imbir i pojedynczo wbij jajka. Mąkę wymieszaj z proszkiem i sodą. Dodawaj stopniowo do ciasta.

2. Na końcu masę połącz z czekoladą. Przelej do formy i piecz 50 minut w temperaturze 180°C.

3. Budyń ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu, dodaj łyżkę kakao.

4. Masą posmaruj wystudzone ciasto. Przed podaniem posyp resztą kakao i udekoruj kandyzowanym imbirem.

Pyszne ciasta i desery - forum >>

Redakcja poleca

REKLAMA