Podstawa lodów, czyli tzw. baza. Inaczej wygląda to w przypadku sorbetów, ale to już inna bajka. Fot. Fabryka Lodów Grycan, Zbigniew Grycan opowiada o przygotowywaniu masy lodowej w pomieszczeniu roboczo zwanym kuchnią.
Lody - w jaki sposób się je robi?
Zanim bakalie trafią do pudełek, muszą zostać gruntownie przebrane. Wszystko po to, by uniknąć nieprzyjemnych niespodzianek.
Fot. Fabryka lodów Grycan
Lody - w jaki sposób się je robi?
Przebieranie bakalii
Fot. Fabryka lodów Grycan
Lody - w jaki sposób się je robi?
Przebieranie bakalii
Fot. Fabryka lodów Grycan
Lody - w jaki sposób się je robi?
Obieranie ananasa - pomocna jest technologia
Fot. Fabryka lodów Grycan
Lody - w jaki sposób się je robi?
Maszyna nie zrobi wszystkiego sama - potrzeba pracy noża i wprawnych rąk.
Fot. Fabryka lodów Grycan
Lody - w jaki sposób się je robi?
W zależności od stopnia dojrzałości owocu, niektóre trzeba kroić ręcznie.
Fot. Fabryka lodów Grycan
Lody - w jaki sposób się je robi?
Najwięcej soku mają cytryny importowane w listopadzie. Wyciskanie soku z cytryn, m.in. do przygotowania sorbetu z cytryn.
Fot. Fabryka lodów Grycan
Lody - w jaki sposób się je robi?
Obieranie jabłka
Fot. Fabryka lodów Grycan
Lody - w jaki sposób się je robi?
Obieranie jabłka
Fot. Fabryka lodów Grycan
Lody - w jaki sposób się je robi?
Gotowe lody - gotowe do sprzedaży.
Fot. Fabryka lodów Grycan
Lody - w jaki sposób się je robi?
Napełnianie pudełek sorbetem.
Fot. Fabryka lodów Grycan
Lody - w jaki sposób się je robi?
Napełnianie pudełek sorbetem.
Fot. Fabryka lodów Grycan