Dzięki ich zaletom – smakują ze wszystkim i pasują do wszystkiego – nie grozi ci głód. Codziennie wystarczy dokupić tylko świeże pieczywo ewentualnie warzywa i owoce.
Produkty, które trzeba mieć
Jajka
Są odżywcze, przygotowuje się je błyskawicznie i to na kilka sposobów. Oprócz gotowania na twardo lub miękko, można usmażyć sadzone, przyrządzić jajecznicę, omlet.
- Omlet: na patelni z olejem podduś warzywa (np. pomidora, cebulę), zalej roztrzepanymi jajkami i usmaż.
Makaron
Wystarczy wsypać go na osolony wrzątek, by po 10–15 min gotowania otrzymać podstawę wielu dań. Można go zjeść z masłem lub sosem pomidorowym.
- Z oliwą: makaron polej oliwą z oliwek, z odrobiną czosnku, posyp serem.
Kiełbasa
Lubiana przez większość mężczyzn (i nie tylko!). Zawiera trochę tłuszczyku, ale dzięki niemu lepiej zaspokaja głód. Dobra na kanapki i na ciepło, np. z wody, obsmażana, do jajecznicy.
- Z cebulką: kiełbasę obsmaż na oleju, dodaj pokrojoną cebulkę, skrop piwem, podduś.
Ser żółty
Pożywny, świetny na kanapki, do tostów, zapiekanek. Startym można posypać omlet, makaron, racuchy. Tym, którym kalorie i cholesterol niestraszne, proponujemy ser obsmażany.
- Obsmażany: ser pokrój na plastry, panieruj w jajku i tartej bułce, usmaż na oleju.
Konserwy
To rozwiązanie ostateczne. Polecamy je tym, którzy mają bardzo napięty plan dnia lub dwie lewe ręce albo naprawdę mało czasu. Konserwy rybne, mielonki, pasztety można zjeść z pieczywem. Z warzyw ambitniejsi mogą zrobić sałatkę.
- Sałatka: wymieszaj fasolę i kukurydzę z puszki z cebulą i majonezem.
Ziemniaki
Są warzywem praktycznym. Można je ugotować w mundurkach i zjeść z kiełbaską lub sadzonym jajkiem. Zrobisz z nich też frytki i placki.
- Placki ziemniaczane: 2–3 ziemniaki i cebulkę zetrzyj na tarce, wymieszaj z 1 jajkiem, 4 łyżkami mąki i solą. Smaż na sporej ilości rozgrzanego oleju.
Praktyczne rady
- Jeśli nie zjesz całego obiadu, włóż go do zamykanego, plastikowego pojemnika i schowaj do lodówki. Następnego dnia możesz odgrzać w mikrofalówce lub na patelni.
- Wczorajsze pieczywo odświeżysz w piekarniku, tosterze lub na suchej patelni. Wcześniej pokrój je na kromki, zjedz, póki są ciepłe.
Produkty dla singli
Rób przemyślane zakupy i wybieraj jedzenie pakowane tylko w małe porcje. Większe zanim je zjesz, już się popsują.
- Kupuj wędlinę w plasterkach i ser na wagę, a także miniopakowania z twarożkiem, dżemem, miodem, masłem.
- W stoiskach garmażeryjnych możesz kupić zestawy obiadowe dla jednej osoby, kotlety i kluski do odgrzania.
- Rozglądaj się za gotowymi surówkami (w pudełkach lub na wagę), zupami w kartonach albo mrożonymi.
- Wybieraj wodę w butelkach, a nie w dużych baniakach – otwarta nie może stać dłużej niż dwa dni.