Miękkie mięso
Mimo że długo dusiłaś gulasz, mięso nadal jest gumowate. Podobnie z mięsem dodawanym do zupy i przygotowanym na drugie danie.
- Jeśli przyrządzając gulasz, mięso najpierw obsmażasz, po przełożeniu do rondelka podlej je gorącym płynem. Nigdy zimnym, bo włókna skurczą się i mięso będzie twarde.
- Do gotowanej czy duszonej potrawy mięsnej dodaj łyżkę wódki albo trochę wina. Zawarty w nich alkohol sprawi, że mięso szybko stanie się miękkie. Podobny
efekt uzyskasz, dodając szczyptę cukru, kawałki jabłka czy
odrobinę soku ananasowego.
Chrupiąca skórka
Smażona ryba czy kotlet lepiej smakują, gdy panierka jest chrupiąca.
Oto sposoby na to, by przylegała do mięsa i nie była zbyt miękka.
- Przede wszystkim kotlet czy rybę trzeba osuszyć, a po opanierowaniu kłaść na dobrze rozgrzany tłuszcz. Dzięki temu na powierzchni powstanie złocista skorupka, a mięso zachowa soczystość.
- Do smażenia nie można żałować tłuszczu. Najlepiej, jeśli produkty będą do połowy zanurzone w oleju. Wtedy usmaży się nie tylko skórka, ale też mięso dojdzie w środku i nie trzeba będzie go dosmażać na małym ogniu.
Aksamitna zupa
Żeby stała się pożywniejsza, czasami zagęszczasz ją śmietaną. Niestety, po wlaniu do zupy śmietana warzy się, przez co wygląda niezbyt apetycznie.
- By tego uniknąć, przed zagęszczeniem zupy wsyp do niej szczyptę cukru.
- Śmietanę rozprowadź przestudzonym wywarem, tak by miała bardziej płynną konsystencję. Dopiero wtedy wlej ją do zupy.
Świeża sałatka
Podajesz ją do obiadu albo na kolację i widzisz, że warzywa zmiękły, a na spodzie naczynia zebrało się sporo soku.
- Sól do sałatki dodawaj na końcu. Zbyt wczesne posolenie sprawi, że warzywa puszczą soki i staną się wiotkie.
- Sałatkę czy surówkę dopraw do smaku i polej sosem tuż przed podaniem.
- Nie łącz zbyt wcześnie rozdrobnionych warzyw z kawałkami sera czy wędliny. One także zawierają sól.
Winegret
Do jego przygotowania użyj oliwy i octu o temperaturze pokojowej. Wlej je do zakręcanego słoiczka i energicznie wstrząsaj,
a składniki dokładnie się połączą.
Frytki
Przed smażeniem pokrojone ziemniaki dokładnie osusz, by po włożeniu do garnka tłuszcz nie pryskał. Wrzucaj je na dobrze rozgrzany tłuszcz niewielkimi partiami. To zapobiegnie gwałtownemu obniżeniu temperatury i pozwoli otrzymać chrupiące frytki.
Fasola
By szybko się ugotowała, wcześniej opłucz ją, zalej zimną wodą i pozostaw na kilka godzin, by namiękła. Możesz gotować ją w tej samej wodzie lub zalać
świeżą, ale zimną.