Najgorętsze książki tego lata przeniosą Cię na granicę amerykańsko-kanadyjską, do oblanej słońcem Toskanii, ponurej Wielkiej Brytanii lat 60. i 70. a także do stolicy klasycznej kuchni i najsłynniejszych kucharzy - Paryża.
Zobacz 5 najlepszych książek kulinarnych na lato!
1
z
5
fot. materiały prasowe
Brudna robota. Zapiski o życiu na wsi, jedzeniu i miłości, Kristin Kimball, Wydawnictwo Czarne
Brudna robota to opowieść o spełnianiu marzeń i życiu w zgodzie ze sobą. Kristin Kimball, autorka książki, porzuciła swoje życie w Nowym Jorku, gdy poznała Marka, który pragnął zostać farmerem. Razem przeprowadzili się na zaniedbaną farmę na północy Stanów. Chcieli stworzyć ekologiczne, samowystarczalne gospodarstwo. Jak im się to udało? Przekonaj się sama!
2
z
5
fot. materiały prasowe
Słodkie życie w Paryżu, David Lebovitz, Wydawnictwo Pascal
David Lebovitz - słynny amerykański cukiernik, który zdobywał doświadczenie w legendarnej restauracji Chez Panisse w Kaliforni, osiągnął w Stanach wszystko. Założył bloga, wydał książkę i... postanowił wszystko rzucić, żeby przenieść się do Paryża.
Słodkie życie w Paryżu opowiada o początkach przygody, którą Lebovitz żyje do dziś. Jeśli chcesz poznać smaczki życia w Paryżu i dowiedzieć się, jak rozpoznać prawdziwego Paryżanina, koniecznie przeczytaj historię Lebovitza. Z książką Davida pod ręką będziesz także mogła sama odnaleźć się w stolicy Francji i zasmakować kuchni francuskiej, na którą przepisy zdradza czytelnikom sam David.
Słodkie życie w Paryżu opowiada o początkach przygody, którą Lebovitz żyje do dziś. Jeśli chcesz poznać smaczki życia w Paryżu i dowiedzieć się, jak rozpoznać prawdziwego Paryżanina, koniecznie przeczytaj historię Lebovitza. Z książką Davida pod ręką będziesz także mogła sama odnaleźć się w stolicy Francji i zasmakować kuchni francuskiej, na którą przepisy zdradza czytelnikom sam David.
3
z
5
fot. materiały prasowe
Tost. Historia chłopięcego głodu, Nigel Slater, Wydawnictwo Carta Blanca
Kim jest chłopiec, którego matka nie potrafiła przygotować nawet tostów a wcześnie owdowiały ojciec zaprosił do swojego życia uwielbiającą tłustą kuchnię gospodynię domową?
Poznaj historię życia Nigela Slatera - brytyjskiego szefa kuchni, autora książek kulinarnych i gwiazdy programów o gotowaniu i razem z autorem wyrusz w nostalgiczną, kulinarną podróż do lat 60. i 70. Odkryj smaki dzieciństwa kucharza, razem z nim odtwórz wzruszające wydarzenia, które sprawiły, że Nigel wybrał karierę kucharza i przekonaj się, jaką rolę w tym wyborze odegrała klasyczna brytyjska tarta cytrynowa z bezą.
Poznaj historię życia Nigela Slatera - brytyjskiego szefa kuchni, autora książek kulinarnych i gwiazdy programów o gotowaniu i razem z autorem wyrusz w nostalgiczną, kulinarną podróż do lat 60. i 70. Odkryj smaki dzieciństwa kucharza, razem z nim odtwórz wzruszające wydarzenia, które sprawiły, że Nigel wybrał karierę kucharza i przekonaj się, jaką rolę w tym wyborze odegrała klasyczna brytyjska tarta cytrynowa z bezą.
4
z
5
fot. materiały prasowe
Zielona Toskania, Aleksandra Seghi, Grupa Wydawnicza Relacja Sp. z o.o
Zielona Toskania to opowieść Polki - Aleksandry Seghi, która razem z mężem Włochem od lat mieszka w małym miasteczku w sercu Toskanii. Swojej historii prostego życia na włoskiej prowincji autorka dodaje smaku dzięki podanym w książce przepisom na wyjątkowe chleby, ciasta i dania.
Czy włoskie życie to sposób na szczęście? Przeczytajcie koniecznie!
Czy włoskie życie to sposób na szczęście? Przeczytajcie koniecznie!
5
z
5
fot. materiały prasowe
Kulisy kulinarnej akademii, Marek Brzeziński, Wydawnictwo Helion
Jeśli myślisz, że już za późno na zmianę w Twoim życiu, Kulisy kulinarnej akademii są właśnie dla Ciebie. Autor książki - Marek Brzeziński - po 21 latach pracy w stacji radiowej France Internationale, zdecydował się wywrócić swoje życie do góry nogami, zapisując się na elitarną paryską akademię kulinarną.
Le Cordon Bleu - szkoła, którą wcześniej ukończyła między innymi Julia Child - stała się miejscem, gdzie Marek Brzeziński na nowo odkrył Francję i przeżył kulinarną przygodę. Jeśli chcesz poznać ojczyznę takich kucharzy jak Escoffier czy Bocusse z perspekty ucznia najsławniejszej szkoły kucharskiej na świecie, sięgnij po Kulisy kulinarnej akademii!
Le Cordon Bleu - szkoła, którą wcześniej ukończyła między innymi Julia Child - stała się miejscem, gdzie Marek Brzeziński na nowo odkrył Francję i przeżył kulinarną przygodę. Jeśli chcesz poznać ojczyznę takich kucharzy jak Escoffier czy Bocusse z perspekty ucznia najsławniejszej szkoły kucharskiej na świecie, sięgnij po Kulisy kulinarnej akademii!