Konfiturex 2:1 znacznie przyspiesza proces przygotowywania dżemów i konfitur, dzięki czemu owoce zachowują nie tylko wspaniały świeży smak, ale również walory zdrowotne. Produkt skutecznie chroni także domowe przetwory przed pleśnieniem.
Konfiturex oferowany jest w wygodnym 40-gramowym opakowaniu, które służy do przygotowania w ciągu zaledwie minuty konfitury lub dżemu z 1 kilograma owoców gotowanych z 0,5 kilograma cukru. Konfiturex zastąpił w portfolio marki Gellwe dwa oferowane dotychczas produkty, tj. cukier żelujący i żel-fruct.
Konfiturex 2:1 dostępny jest w rekomendowanej cenie 2,50 PLN.
Konfitura wiśniowa
1 kilogram świeżych dojrzałych wiśni umyć, wydrylować i przekroić na połówki. Przełożyć do płaskiego rondla i zasypać na noc cukrem (ok. 2/3 z kilograma). Następnego dnia nie dodając wody smażyć owoce przez ok. 45 minut na bardzo małym ogniu. Nie mieszać, jedynie lekko potrząsać rondlem zbierając tworzącą się pianę. Po tym czasie odstawić na 12 godzin, a następnie znowu smażyć do czasu, aż owoce staną się szkliste. Pod sam koniec dodać pozostałą część cukru oraz opakowanie Konfiturexu Gellwe. Po minucie przełożyć do słoiczków, zakręcić i układać do góry dnem.
Galaretka malinowa
Do 1,5 kilograma malin wlać pół szklanki wody i gotować ok. 10 minut. Przetrzeć masę przez gęste sitko, odmierzyć 1 litr soku (jeśli jest mniej, dodać wody), ostudzić. Do wystudzonego soku malinowego dodać 1 kilogram cukru, dokładnie wymieszać i gotować. Gdy zgęstnieje, dodać opakowanie Konfiturexu Gellwe, po minucie przelać do słoiczków, zakręcić i układać do góry dnem.
Galaretka porzeczkowa
1 kilogram dojrzałych porzeczek (czerwonych lub czarnych) oczyścić, umyć, wsypać do rondla, lekko rozgnieść i gotować ok. 10 minut. Przetrzeć masę przez gęste sitko, powstały sok zagotować, dodać 60 dkg cukru i gotować na wolnym ogniu ok. 20 minut. Gdy zgęstnieje, dodać opakowanie Konfiturexu Gellwe, po minucie przelać do słoiczków, zakręcić i układać do góry dnem.