Kolekcja „Smaki świata”

Seria książek z przpisami „Smaki Świata” fot. serwis prasowy
W sprzedaży jest już dostępna nowa seria wydawnicza szwedzkiej firmy IMP
/ 18.04.2012 06:10
Seria książek z przpisami „Smaki Świata” fot. serwis prasowy
„Smaki Świata” to kolekcja książek kucharskich, podzielona na tematyczne tomy, na przykład „Kurczak z patelni” czy „Sałatki na wszystkie pory roku”, w których znalazły się wyselekcjonowane przepisy z kuchni całego świata. Każda pozycja jest oprawiona w twardą okładkę i zawiera trzydzieści przepisów na potrawy z różnych krajów.

Seria „Smaki Świata” to najnowsza propozycja wydawnictwa IMP. Tworzy ją zbiór książek kucharskich, których autorzy za główny cel postawili sobie urozmaicenie menu domowych kucharzy o różnorodne potrawy, w tym również bardzo mało w Polsce znane. Wśród prezentowanych przepisów czytelnicy odnajdą potrawy z takich państw jak Meksyk, Chiny, Turcja czy Maroko. Dla osób, które nie poszukują natchnienia w aż tak orientalnych kuchniach, przygotowano propozycje mało znanych dań z krajów europejskich, na przykład Francji lub Grecji.

Przyglądając się polskiemu rynkowi wydawniczemu zauważyliśmy, że brakuje na nim książek kucharskich, które traktowałyby światową kuchnię przekrojowo. Dlatego też postanowiliśmy wyjść naprzeciw potrzebom klientów i stworzyliśmy pozycję, która nie zamyka się w obrębie przepisów z jednego kraju – wyjaśnia Katarzyna Gorzkowska-Pasek, Dyrektor Generalny wydawnictwa IMP. Ważnym elementem serii jest egzotyczność zawartych przepisów. Wśród propozycji umieściliśmy dania rodem z krajów tak niezwykłych, jak na przykład Trynidad i Tobago – dodaje.
Przepisy „Smaków Świata” zostały podzielone tematycznie i są wydawane w osobnych książkach. Każdy tom zawiera trzydzieści przepisów, uzupełnionych o ogólne informacje o potrawie i kraju z którego pochodzi, sugestie jak należy dane danie podawać, jakie pasują do niego trunki oraz kalkulator kalorii. Istotnym elementem są też informacje na temat zamienników, które można zastosować w miejsce rzadko w Polsce spotykanych i trudno dostępnych składników, co pozwala uniknąć długiego poszukiwania niezbędnych komponentów.

Seria jest dystrybuowana do subskrybentów za pośrednictwem poczty. Po złożeniu zamówienia na stronie czytelnik co 3-4 tygodnie będzie otrzymywał paczkę z nowymi książkami.

Redakcja poleca

REKLAMA