Kasza dobrze ugotowana

Jak polubić kasze? Warto nauczyć się je... gotować. Odpowiednio przyrządzone mają niezapomniany smak.
/ 15.05.2009 14:45
Właściwie ugotowana kasza jest miękka i sprężysta. Drobne kasze, typu manna, kukurydziana, przyrządza się na gęsto. Grubsze, np. gryczana, pęczak, najsmaczniejsze są podane na sypko. By kasza miała odpowiednią gęstość, trzeba właściwie dobrać proporcję kaszy i wody oraz przestrzegać czasu gotowania.

Na sypko
Na każde:
- 100 g kaszy gryczanej najlepiej użyć ok. 200 ml wody,
- jaglanej lub perłowej – ok. 250 ml wody,
- pęczaku – ok. 300 ml.

Kaszę wsypuje się na osolony wrzątek (można dodać np. jarzynkę, zioła) i gotuje, aż wchłonie cały płyn. Potem garnek najlepiej owinąć w koc i odstawić na godzinę.

Na gęsto
Każde 100 g kaszy zalewa się ok. 300 ml gorącego płynu. Dodaje sól i gotuje pod przykryciem ok. 20 min. Przed podaniem kaszę warto wymieszać z odrobiną masła lub oleju, to się nie poskleja.

Uwaga! Kaszę w torebkach przyrządzaj wg przepisu na opakowaniu. 

Redakcja poleca

REKLAMA