Jogurty naturalne

Jeżeli nie masz czasu na przygotowanie śniadania, wypij przynajmniej kubek jogurtu.
Orzeźwi Cię, nasyci, dostarczy energii. Z pożytkiem dla zdrowia mogą go pić nawet osoby nie tolerujące mleka. Wybierz jeden z testowanych przez nas jogurtów.



Jogurt Naturalny bez cukru, Danone

1 kubek pokrywa 25 proc. dziennego zapotrzebowania na wapń. Ma 3 proc. tłuszczu, a 100 g produktu dostarcza 68 kcal. Dosyć gęsty, aksamitny i delikatny. W smaku lekko słodkawy. Doskonały do sałatek owocowych i deserów, zastąpi bitą śmietanę. Przypadnie do gustu dzieciom.

Cena 150 g - ok. 2,10 zł



Jogurt śmietankowy, Campina

Zawiera dużo tłuszczu - 6 proc., a 100 g produktu dostarcza aż 80 kcal. Dosyć gęsty, o kremowej konsystencji. Ma naturalny, kwaskowy smak. Świetny zamiast śmietany do zaprawiania zup, możesz go też dodać do mizerii.

Cena 400 g - ok. 2 zł



Dietetyczny jogurt naturalny Bioguretta, Magda

To dietetyczny środek spożywczy wzbogacony wapniem, nie zawiera tłuszczu ani cukru. 100 g ma tylko 29,2 kcal. Polecam go osobom na diecie. Gęsty, o niezbyt gładkiej konsystencji. Lekko kwaskowaty. Na jego bazie można sporządzać mleczne koktajle.

Cena 150 g - ok. 2,20 zł



Biojogurt naturalny, Bakoma

Zawiera nie więcej niż 3 proc. tłuszczu i 66 kcal w 100 g. Posiada Certyfikat Jakości ISO 9001. Gęsty, wygląda jak zsiadłe mleko zanurzone w serwatce. O delikatnej konsystencji, ale bardzo kwaśny.

Cena 150 g - ok. 2 zł



Biojogurt Naturalna Rozkosz, Zott

Nie zawiera cukru. Ma 3 proc. tłuszczu i 68 kcal w 100 g. Gęsty, o kremowej konsystencji. W smaku przypomina kefir. Jest słony, więc można nim polać np. ogórki czy rzodkiewki. Doskonały także do młodych ziemniaków.

Cena 150 g - ok. 2 zł



Bio Jogurt Naturalny, Mleczarnia Olsztyn

Kubeczek pokrywa w 30 proc. dzienne zapotrzebowanie na wapń. Zawiera 1,5 proc tłuszczu, a 100 g dostarcza 48 kcal. Ma gęstość śmietany. Bardzo smaczny, niezbyt kwaśny, leciutko słonawy. Można go dodawać do sałatek i surówek.

Cena 200 g - ok. 1,50 zł



Przepis na domowy jogurt naturalny

Do szklanego naczynia wlej litr mleka pasteryzowanego i 3 łyżki jogurtu naturalnego. Wymieszaj i pozostaw na 8 godzin w temperaturze ok. 50°C, np. w lekko ciepłym piekarniku. Otrzymasz jogurt rzadszy niż ten ze sklepu, ale równie wartościowy i smaczny.



Dlaczego warto je jeść

- Nie zawierają konserwantów.

- Gęstość zawdzięczają odparowaniu mleka przed procesem produkcji, a nie jak jogurty owocowe - dodatkowi żelatyny.

- Organizm trawi je łatwiej niż mleko.

- Jako źródło żywych kultur bakterii zaleca się je po kuracjach antybiotykowych i przy zaburzeniach przemiany materii.

- Zapobiegają osteoporozie, ponieważ zaspokajają w ponad 25 proc. dzienne zapotrzebowanie na wapń (jogurty niskotłuszczowe są jeszcze bardziej zasobne w ten minerał). Zawierają też witaminę D, która zwiększa przyswajanie wapnia.

- Są źródłem witamin z grupy B, biotyny i kwasu foliowego, szczególnie ważnego dla kobiet ciężarnych.

- Obniżają poziom cholesterolu we krwi.



Do czego używać

- Znakomite do zagęszczania zup i ciepłych sosów, można na ich bazie przyrządzać zimne sosy (dipy).

- Dodawać do ciast, placków i deserów zamiast śmietany.

- Stosować do purée ziemniaczanego zamiast masła lub śmietany.

- Polewać sałatki owocowe, co ułatwi organizmowi wchłanianie witamin.





SKOMENTUJ
KOMENTARZE (1)
/6 lat temu
jestem zwolenniczką jogurtów. Jest to podstawa mojej codziennej diety. Jem je bo zawierają dużo wapnia, białka i flory bakteryjnej. Dla mnie to szybkie śniadanko. Za nim wyjdę do pracy, kawka i jogurt z dodatkiem musli jest rewelacyjne. Polecam:)