Jej wysokość Margherita

pizza fot. serwis prasowy
Wiele osób unika pizzy z obawy przed wysoką kalorycznością. Jednak spożywana od czasu do czasu odpowiednio przyrządzona i przyprawiona pizza nie wpłynie niekorzystnie na naszą dietę, za to pozwoli cieszyć się wyjątkowymi doznaniami smakowymi.
/ 25.11.2011 06:04
pizza fot. serwis prasowy
Historia pizzy
Pizza powszechnie kojarzona jest z kuchnią włoską, choć podobną potrawę przygotowywali już starożytni Grecy. Były to płaskie chleby posmarowane oliwą, czosnkiem, posypane ziołami. W XVIII wieku w Neapolu do płaskiego chleba zaczęto dodawać sos pomidorowy i tak narodziła się współcześnie znana nam pizza. Powstanie najpopularniejszej i najprostszej wersji dania Margherity wiąże się z osobą królowej Włoch Małgorzaty Sabaudzkiej. Kiedy w 1889 roku monarchini odwiedziła Neapol, tamtejszy piekarz Raffaele Esposito, przygotował na jej cześć specjalną potrawę. Składała się z pomidorów (czerwień), sera mozzarella (biel) i Bazyli (zieleń), symbolizujących narodowe barwy Włoch i została nazwana na cześć królowej. Dziś istnieje już wiele rodzajów pizzy, które różnią się dodawanymi składnikami (od boczku, salami, aż po ananasy i banany) , ale też rodzajem i grubością ciasta.

Zrób to sam!
Pizze znajdziemy w niemal każdym lokalu gastronomicznym, szczególnie w specjalizujących się w tym daniu pizzeriach. Jednak warto też spróbować samodzielnie przyrządzić tę popularną potrawę. Jest to dość czasochłonne zadanie, ale zyskamy pewność, co do jakości i wartości odżywczych użytych składników. Dzięki przygotowaniu pizzy w domu i dobraniu odpowiednich jej komponentów, będą się na nią mogły skusić nawet osoby, które zazwyczaj unikają tej przyjemności w obawie przed zbędnymi kilogramami.

Przepis na pizzę na cienkim cieście drożdżowym:
Składniki na 2-3 cienkie pizze:                                             
Ciasto:
- 250 gram mąki
- 15 gram drożdży
- 150 mililitrów ciepłej wody
- łyżeczka soli
- dwie łyżeczki oliwy z oliwek
- łyżeczka cukru

Wierzch:
- 1/2 szklanki sosu pomidorowego
- suszone oregano
- łyżka oliwy z oliwek

Dodatki można dobrać wedle uznania ( szynka, salami, pieczarki, oliwki, tuńczyk, papryka, ogórki).

Wykonanie:
Drożdże rozpuścić w 120 ml ciepłej wodzie, dodać cukier i 6 łyżek mąki. Odstawić na pół godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Mąkę wymieszać z solą. Zrobić wgłębienie, wlać drożdże, oliwę oraz resztę ciepłej wody. Wyrabiać przez około 10-15 minut. Przykryć ściereczką i workiem foliowym i odstawić na godzinę – półtorej do wyrośnięcia. Następnie zagotować sos pomidorowy z oliwą, doprawić solą, odrobiną cukru, suszonym oregano i pieprzem, gotować na wolnym ogniu przez 10 minut. Wyrośnięte ciasto podzielić na części, obsypać mąką i kolejno rozwałkować na cienkie placki podsypując dodatkową mąkę. Położyć je na papierze do pieczenia. Piekarnik nagrzać do maksymalnie 250 stopni. Pizze posmarować sosem pomidorowym, posypać oregano i ułożyć resztę składników. Piec przez około 10-12 minut.

Odpowiednio podana pizza nie może obyć się bez tradycyjnego sosu czosnkowego, np. Develey, który został wzbogacony dodatkiem ziół. Dzięki specjalnej kompozycji smakowej sos podkreśli smak każdej pizzy. Spróbuj a nie pożałujesz!

Redakcja poleca

REKLAMA