Jedzcie śliwki!

Są najpopularniejszymi owocami późnego lata i jesieni. Jemy je na surowo, gotujemy, dusimy, suszymy, robimy z nich przetwory.
Kto jeszcze w tym roku nie nasycił się ich smakiem, ma szansę to zrobić. Bo warto jeść śliwki. Są dobrym źródłem potasu, błonnika, żelaza. Zawierają witaminy B i C oraz E, która jest przeciwutleniaczem i pomaga chronić komórki przed zniszczeniami spowodowanymi przez wolne rodniki, ale przede wszystkim mają wyśmienity smak.

Ponadto suszone owoce łagodzą zaparcia. Śliwki dobrze owocują w klimacie umiarkowanym, ale aż 3/4 pochodzi z Kalifornii. U nas niemal w każdym domu jada się przetwory ze śliwek, a dumą każdej pani domu były kiedyś własnoręcznie przyrządzone powidła. Jeszcze czas, by je zrobić.

Owoce grzechu warte
Istnieje około 2 tys. gatunków śliwek. Zwróćcie uwagę na:
- Węgierki – słodkie, soczyste, uniwersalne: do jedzenia (zwłaszcza te późne), jako dodatek do potraw i na przetwory,
- Renklody – o soczystym, aromatycznym miąższu, są owocem deserowym, ale można też robić z nich kompoty i dżemy,
- Mirabelki – małe owoce, kuliste lub owalne, słodkie, szczególnie nadają się na przetwory, w smaku przypominają morele.

Deser z kruszonką
Składniki:
- 30 dag mąki
- 20 dag masła
- 10 dag cukru pudru
- 2 żółtka
- sól
- 2 łyżki śmietany
- 50 dag śliwek

Mąkę przesiać, dodać szczyptę soli, posiekać z masłem, wbić żółtka, wlać śmietanę, wsypać cukier, składniki posiekać, a następnie rozetrzeć grudki palcami i szybko zagnieść ciasto, uformować kulę, zawinąć w folię, włożyć na 30 min do lodówki, 3/4 ciasta rozwałkować, ułożyć na natłuszczonej blasze, śliwki opłukać, wypestkować, ułożyć na cieście, z pozostałego ciasta zrobić kruszonkę, posypać śliwki, piec 35–40 min w 200°C.
Rada. Cząstki śliwek ułóż skórką do dołu, żeby sok nie wsiąkał w ciasto.


Kolacja na słodko
W ciepły wieczór podaj to danie na zimno. Śliwki powinny być bardzo dojrzałe, wtedy nie trzeba dodawać cukru.
Składniki:
- 25 dag makaronu świderki
- 30 dag śliwek
- sól, cukier,
- pół szklanki śmietanki, melisa

Świderki ugotować al dente, śliwki umyć, wypestkować, pokroić na cząstki (mniej dojrzałe poddusić z cukrem), na makaronie ułożyć śliwki, polać śmietanką, ozdobić melisą.
Rada. Zamiast śmietanki użyj jogurtu naturalnego, jest mniej kaloryczny.

Obiad dla smakoszy
Składniki:
- 80 dag wieprzowiny, np. schabu
- po 10 dag suszonych moreli i śliwek
- 2 łyżki masła
- sól, biały pieprz, sok z cytryny, majeranek
Mięso natrzeć przyprawami, ułożyć na blasze, posypać wiórkami masła, piec ok. 50 min w 180°C, owoce umyć, zalać 1,5 szklanki wody, ugotować, część rozetrzeć, sos przyprawić, polać mięso.
Rada. Mięso z przyprawami można odstawić na 1–2 godz. w chłodne miejsce.

Powidła palce lizać!
Zrób je sama!
- Wybierz dojrzałe, słodkie węgierki, takie, którym przy ogonku zaczyna się marszczyć skórka, umyj, usuń pestki.
- Włóż do rondla i rozgotuj pod przykryciem z małą ilością wody, możesz też wstawić do gorącego piekarnika. Gdy śliwki pokryją się sokiem, odkryj rondel, gotuj na małym ogniu 30 min, mieszając drewnianą łyżką. Odstaw do następnego dnia i gotuj 30 min (powtórz przez 3 dni). Można dodać cukru, 50 dag na 1 kg śliwek. Powidła są gotowe, gdy zrobiony łyżką ślad nie niknie. Przełóż je wtedy do małych słoików. Te bez cukru pasteryzuj 20 min, na pewno się nie zepsują.

Nalewka na dobry humor
Kieliszek słodkiej nalewki rozgrzeje zmarzniętych, można nią polać deser.
Składniki:
- 1 kg śliwek
- 2 łyżki rodzynek
- 10 dag suszonych śliwek
- laska wanilii
- 50 dag cukru
- 0,5 l spirytusu
- 0,5 l wódki
Śliwki umyć, osuszyć, przekroić na pół, wyjąć pestki, rodzynki i suszone śliwki dokładnie opłukać, osączyć, dodać świeże śliwki i 3 pestki, zasypać cukrem, zalać spirytusem, odstawić na 3 tygodnie, po tym czasie zlać płyn, owoce zalać wódką, dodać wanilię, odstawić na 2 tygodnie, zlać płyn, połączyć oba płyny, przefiltrować przez watę, rozlać nalewkę do butelek, zamknąć, odstawić na pół roku.

Zofia Miętkiewicz
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)