Podstawa pizzy to ciasto. To tradycyjne jest cienkie i chrupiące. Najlepiej nie przesadzać z ilością dodatków - dwa, trzy i starty ser w zupełności wystarczą.
Przygotuj ciasto
Wybierz cienkie i chrupiące lub grube i puszyste.
Cienki spód
Składniki (na dużą pizzę):
- 40 dag mąki
- 5 łyżek oleju
- 1 dag drożdży
- odrobina soli i cukru
- 1/4 l mleka
Na stolnicę wysyp mąkę, dodaj pokruszone drożdże, olej, sól i cukier, wlej ciepłe mleko,
zagnieć ciasto, pozostaw na 15 minut do wyrośnięcia.
Gruby spód
Wyrabia się z takich samych składników, ale dodaje się 2 dag drożdży i 3 łyżki oleju.
Ciasto trzeba rozwałkować, ułożyć w formie dobrze natłuszczonej olejem (będzie miało chrupiącą skórkę) lub cienko posmarowanej olejem i oprószonej kaszą kukurydzianą (cienki spód).
Dwa rodzaje sosu
Ułożony w formie blat posmaruj sosem pomidorowym lub śmietanowym. Rozprowadź go tylko na tej powierzchni, na którą będziesz kłaść dodatki. Uważaj, żeby nie pobrudzić nim brzegów, bo sos przypali się w czasie pieczenia.
- Sos pomidorowy - 3 łyżki koncentratu pomidorowego rozmieszaj z 6 łyżkami wody, przypraw oregano, solą i pieprzem.
- Sos śmietanowy - 3 łyżki śmietany przypraw pieprzem i odrobiną soli.
Doskonały do pizzy z dodatkiem bekonu i cebuli.
Połóż dodatki
Peperoni lub szynkę pokrój na plasterki. Połóż je na sosie - tak jest zdrowiej, lub na serze - jeśli lubisz chrupiące. Sos możesz posypać plasterkami pieczarek, kukurydzą z puszki lub świeżymi warzywami.
Posyp serem
Żółty ser, najlepiej twardy i tłusty, np. gouda, mozzarella, cheddar, zetrzyj na tarce z małymi oczkami. Posyp nim ułożone składniki, omijając brzeg ciasta. Średniej wielkości pizzę wystarczy posypać 5-10 dag sera. Jego nadmiernej ilości powinny unikać osoby z nadciśnieniem i problemami z układem krążenia, bo zawiera dużo cholesterolu i sodu.
Pieczenie
- Blat ciasta z nałożonymi składnikami wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury ok. 200°C. Pizzę na cienkim blacie piecz ok. 20 minut, a na puszystym - ok. 30 minut. Jeśli nałożysz dużo dodatków, powinnaś wydłużyć czas pieczenia o mniej więcej 5 minut.
- Pieczenie pizzy zakończ zanim żółty ser zacznie wysychać i przypalać się.
Możesz kupić gotowe blaty
Są do nabycia w sklepach. Ponieważ są lekko podpieczone, można je przechowywać w lodówce do 2 tygodni, a przygotowaną pizzę piecze się w 160°C tylko 10 minut. Opakowanie z czterema małymi blatami do pizzy kosztuje 3-4 zł.
Smaczne połączenia
- Boczek i cebula
Ciasto posmaruj sosem śmietanowym, posyp kawałkami wędzonego boczku i cebulą, przykryj serem.
- Szynka i pieczarki
Blat posmaruj sosem pomidorowym, połóż plasterki szynki i pieczarek, posyp żółtym serem.
Zdrowe połączenia
- Pomidory i oliwki
Pizzę posmaruj sosem pomidorowym, posyp serem, ułóż plastry pomidora, posyp całymi lub pokrojonymi czarnymi oliwkami.
- Kurczak i kukurydza
Posmarowany sosem pomidorowym blat posyp kukurydzą i kawałkami pieczonego lub gotowanego kurczaka, posyp startym serem.
- Brokuły i pomidory
Blat do pizzy posmaruj sosem śmietanowym, posyp żółtym serem wymieszanym z rokpolem, połóż plastry pomidora i małe różyczki brokułów.
Renata Rowicka