Jak przygotować perfekcyjne Mojito

Moc orzeźwiających koktajli w czasie letniego wypoczynku jest nie do przecenienia. „Bacardi Mojito The Original”, dzięki sile świeżej mięty i soczystej limonki, idealnie wkomponowuje się w słoneczny klimat lata, a subtelny smak drinka przywołuje wspomnienie nieodpartych uroków wakacyjnej atmosfery.
/ 22.08.2008 23:14

Moc orzeźwiających koktajli w czasie letniego wypoczynku jest nie do przecenienia. „Bacardi Mojito The Original”, dzięki sile świeżej mięty i soczystej limonki, idealnie wkomponowuje się w słoneczny klimat lata, a subtelny smak drinka przywołuje wspomnienie nieodpartych uroków wakacyjnej atmosfery.

Kojące orzeźwienie

„Bacardi Mojito The Original” swój charakterystyczny, ceniony na wszystkich kontynentach smak zawdzięcza m.in. świeżym listkom mięty, które podkreślają lekkość i delikatność koktajlu.
Na świecie istnieje olbrzymia liczba gatunków tej, niosącej charakterystyczny powiew orzeźwienia, rośliny. Do przygotowania „Bacardi Mojito The Original” używa się zazwyczaj powszechnie spotykanej odmiany - mięty pieprzowej. Przyprawę umieszcza się w wysokiej szklance typu highball i za pomocą barowego narzędzia - muddlera, ostrożnie rozgniata, tak by nie zmiażdżyć struktury liści. Proces ten pozwala wydobyć wyrazisty, orzeźwiający aromat mięty.

Zielona soczystość

Doskonałym podkreśleniem walorów smakowych i zapachowych drinka „Bacardi Mojito The Original” jest obecność limonki. Limonka w odróżnieniu od cytryny ma intensywniejszą woń
i cieńszą skórkę. Kwaskowaty smak owocu uwalniany jest przez wyciśnięcie z niego soku wspomnianym muddlerem. Podobnie jak miętę, limonkę dodaje się jako jeden z pierwszych składników koktajlu. Oba elementy świetnie współgrają ze sobą kolorystycznie, tworząc finezyjną i stylową kompozycję, którą finalnie można udekorować jednym z nich.

Czysta słodycz

Kwaśny smak limonki równoważy słodycz złotobrązowych kryształków cukru trzcinowego. Powstaje on z magazynowanego w łodygach trzciny soku. Najlepsza odmiana cukru produkowana jest na Karaibach. Garść przyprawy, dodana do uprzednio rozgniecionych liści mięty i kawałków limonki, podkreśla ich aromat, a samemu „Bacardi Mojito The Original” nadaje przyjemny delikatny posmak.

Ukryta doskonałość

Podstawą koktajlu jest oczywiście rum. Prawdziwe „Mojito” powstaje jedynie na bazie rumu Bacardi Superior. Wytwarzany od 1862 roku trunek jest najważniejszym składnikiem drinka. W nim kryje się właśnie tajemnica niezwykłego smaku „Bacardi Mojito The Original”. Doskonała klarowność, subtelny zapach i wspaniały smak rumu Bacardi – to efekty minimum rocznego procesu dojrzewania w beczkach z białego dębu amerykańskiego.

Pragnienie ugaszone
Ostatnim etapem prowadzącym do stworzenia orzeźwiającej kompozycji drinka Bacardi Mojito The Original jest uzupełnienie całości kruszonym lodem i wodą sodową. Lodowe drobinki spotęgują wrażenie świeżości, jaką niesie ze sobą koktajl i dodadzą mu efektownych walorów wizualnych.

Wystarczy 40 ml rumu Bacardi, limonka, cukier (syrop) trzcinowy, liście mięty i woda sodowa, by stworzyć apetyczny napój, który idealnie sprawdzi się w gorące popołudnia i letnie wieczory. Smak miętowo - limonkowej kompozycji „Bacardi Mojito The Original” przywoła czar wakacyjnych wspomnień nawet gdy lato dawno przeminie.

Redakcja poleca

REKLAMA