Jak przygotować danie, które zachwyci gości

Do dekoracji tortów nieodzowna jest szprycka lub rękaw cukierniczy. Za ich pomocą efektownie nałożysz krem.
/ 02.01.2013 13:05
Organizując przyjęcie dla rodziny czy choćby spotkanie z przyjaciółkami, warto nie tylko zadbać o smak potraw, lecz i o ich atrakcyjny wygląd. Oto kilka pomysłów na proste, ale bardzo efektowne dania i dekoracje półmisków.

Sposobów na uatrakcyjnienie wyglądu dań jest wiele. Niektóre potrawy wystarczy efektownie ułożyć, inne polać ozdobnie sosem, jeszcze innym nie zaszkodzi mała dekoracja. Pamiętajmy, że w dobrym guście jest ozdabianie półmisków wyłącznie składnikami jadalnymi. Dobrze również dopasować rodzaj dekoracji do charakteru potrawy i jej smaku. Czyli dania wytrawne dekorujemy warzywami, niezbyt słodkimi owocami czy sosami. Słodkie desery natomiast kremami, marcepanowymi lub cukrowymi figurkami, owocami albo słodkimi sosami (z owoców, czekolady, karmelu). Warto wykorzystać do tego celu jeden ze składników potrawy, bo wtedy dekoracja będzie współgrała z całością.

W daniach dla dzieci jak najbardziej na miejscu są dekoracje w kształcie zwierzątek, domku czy postaci z bajek. Dla dorosłych zarezerwujmy subtelniejsze dekoracje.

Warto wiedzieć:
  1. Do wycinania dekoracji z warzyw i owoców wystarczy wąski nóż oraz małe foremki, np. do wycinania ciastek. Możesz także kupić specjalne noże do dekoracji (w sklepach ze sprzętem AGD czy 1000 drobiazgów, od 10 zł.)
  2. Elementy dekoracyjne warto wykonać wcześniej, ale ułożyć je na potrawie dopiero tuż przed podaniem, by nie puściły soku, obeschły czy się rozpuścić.

Redakcja poleca

REKLAMA