Jak powstaje kawa rozpuszczalna?

Możemy ją przygotować w kilka sekund. Bez mielenia i parzenia, w łatwy i szybki sposób. Czy zastanawialiście się jak powstaje?

Możemy ją przygotować w kilka sekund. Bez mielenia i parzenia, w łatwy i szybki sposób. Czy zastanawialiście się jak powstaje?

Kawę rozpuszczalną wynalazł na początku XX wieku japoński chemik Sartori Kato, ale dopiero pod koniec lat 30-tych została rozpowszechniła przez firmę Nestle. Obecnie na całym świecie kawa ta cieszy się ogromnym powodzeniem.

Jak powstaje kawa rozpuszczalna?

Jak z ziaren powstaje słynna "nesca"? Otóż proces powstawania kawy rozpuszczalnej polega  początkowo na paleniu, mieleniu i zaparzaniu ziaren kawy w wielkich kotłach. Niestety nie mamy pewności, jakiej jakości ziarna trafiają do parzenia. Następnie istnieją dwa sposoby pozyskania kawy rozpuszczalnej. Pierwszy z nich prowadzi do powstania kawy miałkiej. Aglomerowanie to proszkowanie kawy przez wysuszenie naparu za pomocą gorącego strumienia powietrza. Drugi ze sposobów tworzy kryształki, za pomocą procesu liofilizacji. Metoda ta polega na tym, że napar z kawy zostaje zamrożony do temperatury około -40°C, następnie umieszczony w komorach próżniowych, a tam z kolei zamrożona ciecz zmienia swój stan w gazowy a pozostają tylko zamrożone kryształki kawy.

Skomplikowana obróbka technologiczna wpływa nie tylko na walory smakowe, ale też zdrowotne. Kawa rozpuszczalna zawiera duże dawki niklu, którego nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu. Nikiel w nadmiarze powoduje uszkodzenie błon śluzowych, zmiany w chromosomach w szpiku kostnym, może nawet przyczynić się do rozwoju komórek nowotworowych. Ale nikiel przede wszystkim jest silnym alergenem (to właśnie domieszki niklu sprawiają, że wiele z nas nie może nosić biżuterii).

Znacie już sposób powstawania kawy rozpuszczalnej, a decyzja jaką kawę zaparzycie jutro rano, należy do was.

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)