Domowe przetwory, sałatki, aromatyczne zupy i dania rybne… Nie rezygnujmy ze zróżnicowanego jadłospisu tylko dlatego, że letnie dni pozostały wspomnieniem. Dzięki zgromadzonym zapasom jesienno-zimowa dieta będzie nie tylko smaczna, ale przede wszystkim zdrowa. Jak powinno wyglądać nasze menu podczas największych chłodów oraz jak przechowywać żywność, aby nie straciła swoich właściwości?
Wraz z nadejściem chłodniejszych dni powinniśmy pomyśleć o zmianie naszego jadłospisu. Zimowa dieta powinna przede wszystkim opierać się o produkty bogate w witaminę C i kwasy omega-3, które wzmocnią odporność organizmu. Inspiracje do kulinarnych eksperymentów znajdziemy m.in. w kuchni skandynawskiej, która doskonale sprawdza się w ekstremalnych warunkach pogodowych.
Zdrowie na talerzu
Zimowe menu powinno opierać się na zbilansowanych posiłkach. Na śniadanie warto przyrządzić jajecznicę z dodatkiem wędzonego łososia i koperku. Taki posiłek doda nam energii na dobry początek dnia. Pożywne dania jednogarnkowe będą idealną propozycją obiadową – są niedrogie i sycące, a przy tym bardzo łatwe do przygotowania. Leczo, gulasz, łazanki, chili con carne, fasolka po bretońsku, strogonow czy bigos? Wybór dań jest ogromny. Wybrednym smakoszom polecamy norweską specjalność – potrawę jagnięcą z kapustą lub owoce morza w dowolnej kompozycji. Na obiad równie dobrze sprawdzą się rozgrzewające zupy. Wcześniej przyrządzoną zabierzmy ze sobą i odgrzejmy w pracy. Na kolację idealne będą gorące, pełnoziarniste tosty z chudą wędliną, rybą i warzywami lub na słodko – z ciepłą konfiturą i twarożkiem. Doskonale sprawdzą się także zapiekane warzywa, kremowe zupy i buliony. A do popicia… Herbata ze szczyptą imbiru, cynamonu lub goździków skutecznie rozgrzeje przed snem, a w ciągu dnia doda energii.
Powietrze pod kontrolą
Marynujemy, mrozimy, suszymy i robimy przeciery... wszystko po to, aby w jesienno-zimowym okresie cieszyć się produktami, których o tej porze roku nie znajdziemy w żadnym sklepie. Dobrym pomysłem na przedłużenie trwałości produktów będzie użycie pojemników do próżniowego przechowywania żywności. Brak kontaktu z powietrzem pozwoli utrzymać smak i świeżość jedzenia od 3 do 5 razy dłużej niż w przypadku tradycyjnych metod. Ponadto, próżniowe pakowanie zapobiega wysychaniu żywności, zachowa sypkość, miękkość i odpowiedni aromat produktów na dłużej niż kilka dni. Bogaty wybór pojemników Dafi Vacuum pozwoli na przechowywanie np. sypkich produktów niezbędnych w zdrowiej diecie (pełnoziarnisty makaron, brązowy ryż, warzyw, owoców i mięsa). W pojemnikach zamrozimy również przeciery, pokrojone w kawałki warzywa i owoce lub zamarynujemy ryby oraz mięso.
Pamiętajmy, że odpowiednio skomponowana dieta, bogata w świeże produkty utrzyma nas w dobrej formie przez cały sezon. Nie dajmy się lenistwu i każdego dnia poświęćmy czas na przygotowanie zdrowego posiłku. Tym bardziej, że gotowanie to prawdziwa sztuka. Kto wie, może odkryjemy w sobie nową pasję i zamiłowanie do kulinarnych eksperymentów?