Jak gotować szparagi?

Szparagi doceniono już w starożytnym Egipcie. Nic w tym dziwnego, bowiem mają wyjątkowe wartości smakowe, charakteryzują się specyficznym smakiem i aromatem.

Szparagi doceniono już w starożytnym Egipcie. Nic w tym dziwnego, bowiem mają wyjątkowe wartości smakowe, charakteryzują się specyficznym smakiem i aromatem.

Oprócz walorów smakowych posiadają także cenne wartości odżywcze. Dostarczają witaminy C, witaminy z grupy B, potasu, wapnia, fosforu, magnezu. Wspomagają leczenie wielu chorób, np. reumatyzmu czy zapalenia pęcherza (mają właściwości moczopędne).

Jak gotować szparagi?

Kupując szparagi należy wybierać warzywa grube, o jasnych zamkniętych główkach i połyskujących gładkich pędach. A jak je gotować? Poniżej znajdziecie kilka cennych wskazówek:

  • przed gotowaniem białe szparagi trzeba obrać, w zielonych wystarczy odciąć końcówki
  • szparagi najlepiej jest gotować w wysokim garnku, aby warzywa stały pionowo, główkami ponad poziom wody (najlepiej w tym celu delikatnie związać pęczek nitką),
  • związane szparagi wkładamy do wrzącej wody, białe gotujemy bez soli, zielone w osolonej wodzie,
  • aby zniwelować goryczkę do wody można dodać sok z cytryny, odrobinę cukru, czy odrobinę masła,
  • szparagi gotujemy pod przykryciem na średnim ogniu,
  • czas gotowania zależy od odmiany i tego, jak grube mają pędy, najszybciej ugotują się szparagi zielone (ok. 10 minut), białe trzeba gotować kilka minut dłużej (ok. 15 minut), miękkość sprawdzamy widelcem, wbity w łodygę powinien łatwo z niej wychodzić.
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)