Szparagi doceniono już w starożytnym Egipcie. Nic w tym dziwnego, bowiem mają wyjątkowe wartości smakowe, charakteryzują się specyficznym smakiem i aromatem.
Oprócz walorów smakowych posiadają także cenne wartości odżywcze. Dostarczają witaminy C, witaminy z grupy B, potasu, wapnia, fosforu, magnezu. Wspomagają leczenie wielu chorób, np. reumatyzmu czy zapalenia pęcherza (mają właściwości moczopędne).
Kupując szparagi należy wybierać warzywa grube, o jasnych zamkniętych główkach i połyskujących gładkich pędach. A jak je gotować? Poniżej znajdziecie kilka cennych wskazówek:
- przed gotowaniem białe szparagi trzeba obrać, w zielonych wystarczy odciąć końcówki
- szparagi najlepiej jest gotować w wysokim garnku, aby warzywa stały pionowo, główkami ponad poziom wody (najlepiej w tym celu delikatnie związać pęczek nitką),
- związane szparagi wkładamy do wrzącej wody, białe gotujemy bez soli, zielone w osolonej wodzie,
- aby zniwelować goryczkę do wody można dodać sok z cytryny, odrobinę cukru, czy odrobinę masła,
- szparagi gotujemy pod przykryciem na średnim ogniu,
- czas gotowania zależy od odmiany i tego, jak grube mają pędy, najszybciej ugotują się szparagi zielone (ok. 10 minut), białe trzeba gotować kilka minut dłużej (ok. 15 minut), miękkość sprawdzamy widelcem, wbity w łodygę powinien łatwo z niej wychodzić.