Rodzaj ciasta |
Ilość |
Ciasto francuskie |
500g ciasta (z 225 g mąki) = 1 blach napoleonki lub 4 tarty lub 1 duży placek z nadzieniem |
Ciasto kruche |
225g ciasta ( z 175g mąki) = tarta o średnicy 20 cm, 325g ciasta ( z 225g mąki) = tarta o średnicy 25cm |
Ciasto na naleśniki |
110g mąki = 12 porcji cienkich naleśników |
Ciasto na gofry |
2 szklanki mąki i pozostałe składniki proporcjonalnie - 12 porcji |
Ciasto drożdżowe |
Z 1 kg mąki = 3 wąskie strucle makowe lub 2 duże, 1 ciasto drożdżowe w dużej formie, 3 małe babki drożdżowe lub 1 duże lub 2 strucle makowe i ok. 12 małych babeczek |
Ile ciasta na ile porcji
W zależności od rodzaju ciasta, różnej ilości będziesz potrzebować, żeby przygotować określoną ilość porcji. Poniżej prezentujemy przydatną tabelę, dzięki której łatwo zaplanujesz ilość ciasta.