Herbata jako przyprawa - poradnik

Herbata to także przyprawa! Zamiast tylko ją pić, dodaj ją także do potraw!
/ 15.01.2015 10:55

Jeśli szukasz nowych pomysłów, musisz wypróbować to rozwiązanie!

Herbata jako przyprawa - poradnik

fot. Fotolia

 

W Tybecie liście herbaty dodaje się do zupy - odgrywają w niej rolę naszych warzyw. W Birmie zaś, świeże liście służą jako sałatka. W Polsce najczęściej spożywamy herbatę w formie napoju. Natomiast Chińczycy od wieków stosują ją także jako przyprawę. Nadaje ona daniom znakomity smak oraz ma zdolność ich barwienia na ciekawe kolory. Herbata pasuje zarówno do dań słodkich, jak i słonych. Jak jej używać?

Zielona herbata jako przyprawa

Mieszanką idealnie nadającą się do przyprawiania potraw jest herbata zielona, która ma szerokie zastosowanie w sztuce kulinarnej narodów azjatyckich.
Szczególnie często wykorzystywana jest podczas przygotowywania deserów, na przykład lodów i ciast. Możemy ją zastosować piekąc tort lub przyrządzić z jej wykorzystaniem makaroniki, czyli słodkie ciasteczka przyrządzane z białek jaj, cukru pudru i mielonych migdałów.
Zieloną herbatę warto również wypróbować jako składnik wszelkich sosów. W połączeniu z czosnkiem daje pikantny aromat, a jednocześnie pochłania (czyniąc prawie niewyczuwalnym) nieprzyjemny dla niektórych zapach tej rośliny.

Czarna herbata doda smaku

Przygotowując potrawy warto wykorzystać także herbatę czarną, w której możemy ugotować ryż lub makaron - dzięki niej zyskają niepowtarzalny aromat. W ten sam sposób możemy przyrządzić także owoce, na przykład gruszki.
Czarna herbata może mieć również zastosowane jako marynata do mięs.
Pamiętajmy również, że herbata doskonale neutralizuje nieprzyjemne dla niektórych zapachy, nie tylko czosnku, ale także ryb i mięczaków. Poprawia ich smak, dlatego też osoby wrażliwe na tego rodzaju aromat powinny moczyć, np. śledzie w naparze herbacianym.

Na podstawie materiałów prasowych marki Ahmad Tea

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)