Herbata Ceylon Posti

Herbata Ceylon Posti fot. serwis prasowy
Nie ma chyba dziś na świecie napoju bardziej popularnego niż herbata
/ 24.03.2011 14:03
Herbata Ceylon Posti fot. serwis prasowy
Wyjątkowo długa historia uprawy tej rośliny zaowocowała powstaniem wielu jej odmian, które cieszą nas swym towarzystwem o każdej porze dnia. Jedną z nich jest Ceylon – czarna herbata o smaku i aromacie stanowiącym kwintesencję największych zalet herbacianego krzewu.

Ojczyzną herbaty Ceylon jest (również nazywana Cejlonem) Sri Lanka – piękna wyspa położona niedaleko południowego wybrzeża Indii, która aktualnie zaspokaja ok. 25% światowego zapotrzebowania na herbatę. Historia cejlońskich plantacji sięga pierwszej połowy XIX wieku, kiedy to na własne potrzeby zaczął ją tam hodować Szkot James Taylor. Krzewy herbaciane, z których wytwarza się herbatę Ceylon, uprawiane są na dużych wysokościach – w jej produkcji wykorzystuje się jedynie małe liście z górnej części krzewu, zbierane na wysokości powyżej 400 metrów nad poziomem morza. Dzięki temu gatunek ten zyskuje bogaty, intensywny smak i niepowtarzalny aromat.

Wykwintny smak o poranku
Nazywana przez smakoszy „złotem w filiżance” herbata Ceylon to jedna z najszlachetniejszych, koneserskich odmian tego napoju. Jej długie, sprężyste liście dają mocny napar o czerwonozłotej barwie, intensywnym smaku i pięknym aromacie. Firma POSTI proponuje ją w dwóch wersjach – tradycyjnej liściastej, doskonałej do parzenia w dzbanku, oraz ekspresowej, wygodnej do używania np. w pracy. Picie jej wykwintnego naparu polecane jest przez koneserów szczególnie rano oraz w południe. Warto również spróbować herbaty Ceylon w wersji angielskiej – z dodatkiem odrobiny mleka.

Herbata Ceylon POSTI świetnie nadaje się również do przyrządzania różnego rodzaju napojów oraz deserów. Na wciąż chłodne wiosenne poranki POSTI poleca ją w wersji rozgrzewającej, z dodatkiem korzennych przypraw oraz soku z cytryny i pomarańczy.

Producent: POSTI
Produkt: Herbata czarna Ceylon liściasta, Herbata czarna Ceylon ekspresowa.
Waga: 100 g (herbata liściasta), 20 lub 100 torebek po 2 g (herbata ekspresowa).
Średnia cena: 4,70 zł (herbata liściasta 100g), 2,60 zł (20 torebek), 7,75 zł (100 torebek).
Tagi: herbata, Posti

Redakcja poleca

REKLAMA