Herbaciany cykl - napój Rooibos

Rooibos (czyt. rojbos, rojbusz) to napój niezwykły. Świetnie smakuje a lista jego korzystnych właściwości jest imponująca.
/ 14.01.2008 15:17

Rooibos (czyt. rojbos, rojbusz) to napój niezwykły. Świetnie smakuje a lista jego korzystnych właściwości jest imponująca.

Ciekawostki

  • Czerwonokrzew Nazwa Rooibos (Czerwony Krzew) pochodzi od nazwy rośliny, z której jest przyrządzany - czerwonokrzewu.
  • Rooibos to nie herbata, choć często bywa mylnie kojarzony z czerwoną herbatą. Jest to napar ziołowy z liści czerwonokrzewu.
  • Czerwonokrzew rośnie wyłącznie w Republice Południowej Afryki. Rooibos uznawany jest napojem narodowym tego kraju.
  • Rooibos został odkryty w 1904 roku przez rosyjskiego imigranta Benjamina Ginsberga w górach Cedar w Afryce niedaleko Kapsztadu. Wkrótce powstały plantacje czerwonokrzewu, a odkrycie jego właściwości leczniczych zwiększyło jego popularność.
  • Czerwonokrzew osiąga wysokość do 2 metrów. Latem zbiera się jego cienkie listki, rozdrabnia (na długość 1-2mm) i poddaje fermentacji.
  • Napar z czerwonokrzewu może zastąpić płynne składniki podczas pieczenia. Ponadto można wykorzystać go w gotowaniu zup, gulaszów i sosów.
  • Napój Rooibos nie zawiera konserwantów i barwników.

Korzyści płynące z Rooibos

  • Nie zawiera kofeiny. Może być pity przez dzieci, także przed snem. Nie stanowi też zagrożenia dla osób chorych na nerki i cierpiących na nadciśnienie. Polecany jest przy problemach z zasypianiem i rozdrażnieniem, ze względu na odprężające właściwości.
  • Łagodzi podrażnienia i stany zapalne skóry. Polecany jest na egzemę, pieluszkowe zapalenie skóry i trądzik.
  • Zawiera dużą ilość antyutleniaczy, które hamują działanie wolnych rodników. Ma to pozytywny wpływ na nasz układ odpornościowy oraz opóźnia proces starzenia się.
  • Nie zawiera kwasu szczawiowego, więc jest bezpieczny dla osób mających kamienie nerkowe.
  • Ma bardzo pozytywny wpływ na proces trawienia i układ pokarmowy, m. in. dzięki zawartości żelaza, potasu i miedzi. Polecany jest przy biegunkach, zatwardzeniach i bólach brzucha (ma właściwości rozkurczające) oraz kolkach niemowlęcych. Ochrania błonę śluzową, dzięki zawartości kwasów fenolowych.
  • Zawiera wiele minerałów niezbędnych dla prawidłowego funkcjonowania organizmu, np. żelaza, wapnia, potasu, sodu i miedzi.Jest bezpieczny dla kobiet w ciąży i karmiących matek. Stymuluje wytwarzanie pokarmu.
  • Dzięki zawartości fluoru, wapna i manganu chroni przed próchnicą i wzmacnia kości.
  • Zawiera witaminę C.
  • Zawiera kwercetynę, która hamuje uwalnianie histaminy - głównego związku odpowiedzialnego za objawy alergii.
  • Wspomaga układ krwionośny i zapobiega miażdżycy. Zapobiega zakrzepom krwi oraz tworzeniu się zwapnień w tętnicach.
  • Polecany jest przy dietach niskokalorycznych ze względu na niską zawartość kalorii.
  • Obniża poziom cukru we krwi.
  • Zawiera flawonoidy, które stymulują wydzielanie hormonu szczęścia - serotoniny. Polecany jest więc w leczeniu depresji i wahań nastroju, a także na jesienny deszczowy wieczór.

Sposób parzenia

  • Listki czerwonokrzewu (ok. 1 łyżeczki na 250ml) zalewamy wrzątkiem.
  • Powinno się ją parzyć 3-5 minut
  • Rooibos można parzyć dwukrotnie.
  • Można zaparzać na wolnym ogniu.
  • Podawać na gorąco lub na zimno. Dobrze smakuje z dodatkiem miodu.