Herbaciany cykl - czarna herbata

Czarna herbata to najczęściej pita herbata na świecie. W zależności od długości parzenia może przypominać kawę lub melisę.
/ 23.02.2008 08:09

Czarna herbata to najczęściej pita herbata na świecie. W zależności od długości parzenia może przypominać kawę lub melisę.

Ciekawostki

  • Herbata czarna powstaje z liści poddanych pełnemu procesowi fermentacji
  • Według legendy czarną herbatę odkryto, gdy ładunek zielonej herbaty wpadł do wody, co zapoczątkowało proces fermentacji liści.
  • To najpopularniejsza herbata na świecie - wraz z mieszankami i herbatami aromatyzowanymi (na bazie czarnej herbaty) stanowi 80% konsumowanej herbaty.
  • Zawiera najwięcej teiny (odpowiednika kofeiny) ze wszystkich znanych herbat.
  • Z punktu widzenia składu chemicznego jest najmniej odżywcza i zawiera najmniej przeciwutleniaczy, chociaż najnowsze badania wykazują, że substancje wytwarzane w procesie fermentacji liści herbaty mają bardzo pozytywny wpływ na nasze zdrowie.
  • Największym producentem czarnej herbaty są Indie - 750 000 ton. Zaraz po nich są Chiny - 600 000 ton, Sri Lanka (Cejlon) - 250 000 ton, Indonezja - 130 000 ton oraz Japonia - 86 000 ton.
  • Przed poddaniem liści procesowi fermentacji, zwija się je, dzięki czemu zmiażdżone liście efektywniej uwalniają substancje.
  • Proces fermentacji nadaje liściom ciemny, często czarny, kolor.
  • Herbata czarna może być sprzedawana w postaci liściastej (drobne liście - Pekoe, Orange Pekoe, Flowery Orange Pekoe; duże liście z dołu krzewu - Souchong), łamanej (Broken Pekoe, Broken Orange Pekoe), proszkowej i pylistej (pył herbaciany jest uznawany za najgorszy rodzaj, używa się go do produkcji herbaty ekspresowej).

Korzyści płynące z czarnej herbaty

  • Wpływa na poziom hormonu stresu w organizmie, dzięki czemu pomaga się odprężyć i zrelaksować.
  • Badania wykazały, że zmniejsza ryzyko wylewu u mężczyzn.
  • Powstające w procesie fermentacji teflawiny i tearubiginy są równie efektowne jak antyoksydanty zawarte w herbacie zielonej.
  • Według badań naukowców z Osaki już jedna filiżanka mocnej czarnej herbaty poprawia krążenie i odżywienie mięśnia sercowego. Po dwóch godzinach od jej wypicia tętnice wieńcowe ulegają rozkurczeniu, co zwiększa przepływ krwi.
  • Jest pomocna w leczeniu niestrawności, a nawet w przypadku lżejszych zatruć pokarmowych.
  • Zmniejsza poziom złego cholesterolu.
  • Według badań, picie czarnej herbaty z cytryną znacznie zmniejsza ryzyko raka skóry.

Sposób zaparzania

  1. Herbatę czarną zalewamy wrzącą wodą.
  2. Parzymy 2-5 minut. Parzona przez 3 minuty wyjątkowo pobudza, natomiast wydłużenie czasu parzenia do 5 minut tłumi ten efekt i zmienią ją w relaksujący napój.
  3. Można podawać z cytryną i innymi dodatkami.

Odmiany

  • Assam - uprawiana w Indiach, ma najwięcej plantacji na świecie - ponad 200 ogrodów herbacianych. Herbata o mocnym smaku, polecana jako alternatywa dla kawy.
  • Yunnan - zawiera złociste pączki, które nadają jej lekko ostry smak. Należy ją zalewać białym wrzątkiem i parzyć 2-3 minuty.
  • Darjeeling - nazwa dla wszystkich gatunków z prowincji Dardżyling - najlepsza z indyjskich herbat. Nazywana "szampanem" wśród czarnych herbat.
  • Ceylon - herbaty produkowane w Sri Lance, a plantacje znajdują się do wysokości 2100 metrów nad poziomem morza. Najlepsza wycinana jest na wysokości powyżej 1400 m n.p.m. Ze względu na delikatny smak, polecana do śniadania. Zaparzamy gotującą się wodą przez 2-3 minuty.

Redakcja poleca

REKLAMA