Garść orzechów

To prawda, że są wysokokaloryczne. Ale rozsądna ilość - około 7 sztuk dziennie - jest zupełnie bezpieczna dla sylwetki.
/ 08.01.2007 17:30
Włoskie, laskowe, ziemne, pistacje, migdały... To prawda, że są wysokokaloryczne. Ale rozsądna ilość (tj. około 7 sztuk dziennie) jest zupełnie bezpieczna dla sylwetki. Z badań wynika nawet, że osoby, które często jedzą orzechy i migdały, są mniej skłonne do przejadania się. Bo orzechy na długo dają uczucie sytości.
Zawierają też duże ilości witamin z grupy B oraz magnezu, czyli składników dobrze wpływających na układ nerwowy, mózg i serce. Usprawniają procesy myślowe, pamięć i koncentrację. Obecne w orzechach włókna roślinne (błonnik) pomagają utrzymać w normie także poziom cukru we krwi. A zawarte w nich nienasycone kwasy tłuszczowe wpływają na obniżenie poziomu cholesterolu.
Ich działanie docenią zwłaszcza osoby, które walczą z miażdżycą, astmą, z chorobami reumatycznymi (łagodzą stany zapalne stawów) zapaleniem stawów. Duże ilości kwasów jedno i wielonienasycone znajdziemy też w orzeszkach ziemnych, bogatych dodatkowo w kwas foliowy i niacynę. Oprócz tego fistaszki zawierają też beta-sitosterol, który zmniejsza wchłanianie cholesterolu z pożywienia i prawdopodobnie spowalnia wzrost komórek nowotworowych w przypadku raka okrężnicy, prostaty i piersi.
Migdały, podobnie, jak orzechy zawierają duże ilości włókien roślinnych, magnezu, i żelaza. Obniżają również poziom cholesterolu i trójglicerydów. Są bogate w ryboflawinę, która wspomaga pracę serca i korzystnie działa na wzrok.


Karmelki z cynamonem

190 kcal/100 g

- 40 dag orzechów włoskich i migdałów
- 1/2 szklanki nalewki owocowej
- 25 dag cukru
- 2 płaskie łyżeczki cynamonu


1. Migdały i orzechy opłucz, osusz, nie obieraj, upraż w piekarniku lub na patelni.
2. Cukier wsyp do rondla, wymieszaj z nalewką i cynamonem, podgrzej, a potem gotuj na małym ogniu jeszcze przez 3 min.
3. Włóż orzechy i migdały, wymieszaj, gotuj ok. minuty, wyłóż na talerz, wystudź i wysusz. Jeżeli się skleją – delikatnie oddziel.

Puchar purpury

210 kcal

- 1/2 l ubitej śmietanki 30 proc.
- 30 dag świeżych lub mrożonych truskawek
- 10 dag orzechów laskowych albo innych
- 4 kostki czekolady (6 dag)
- 5 dag cukru pudru

1. Kilka truskawek dokładnie rozgnieć, utrzyj z cukrem, delikatnie połącz z połową ubitej śmietany.
2. Do pucharków włóż po dużej łyżce śmietany z truskawkami, na niej połóż bitą śmietanę, schłódź w lodówce (ok. 15 min).
3. Posiekaj orzechy, pokrój pozostałe truskawki, zetrzyj czekoladę.
4. Na schłodzonej śmietanie ułóż pokrojone owoce, posyp orzechami i pokruszoną czekoladą.

Bursztynowa zatoka

250 kcal

- 30 dag posiekanych orzechów (mogą być różne, np.: włoskie, laskowe, ziemne)
- 5 dag płatków kukurydzianych
- 10 dag miodu (najlepiej o delikatnym smaku, np. akacjowego)
- 4 kostki pokruszonej czekolady
- trochę masła do wysmarowania formy

1. Grubo posiekane orzechy wsyp do miski, połącz z pokruszonymi płatkami, dodaj miód, delikatnie, ale dokładnie wymieszaj, na końcu wrzuć kawałeczki czekolady.
2. Foremkę posmaruj masłem, wyłóż masę, schłódź w lodówce (30 min). Ciasto podawaj pokrojone.


Uncja złota

120 kcal

- 20 dag grubo posiekanych orzechów laskowych
- 10 dag płatków migdałowych
- 2–3 białka (w zależności od wielkości jajek)
- 15 dag cukru trzcinowego
- sok z cytryny
- szczypta soli

1. Białka ubij z solą, dodaj cukier i 3 łyżeczki soku z cytryny; ubijaj, aż cukier się rozpuści. Dodaj rozdrobnione orzechy i płatki migdałowe, dokładnie wymieszaj.
2. Blachę wyłóż pergaminem, łyżką lub szprycą nałóż małe porcje masy, zachowując między nimi odstępy.
3. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 150°C, susz ciasteczka 15–20 min (w środku powinny być miękkie, stwardnieją dopiero, gdy całkowicie wystygną).



W cieniu migdałowca

250 kcal

- 15 dag gorzkiej czekolady
- 25 dag miękkiego masła
- 20 dag cukru
- 5 jajek
- 25 dag zmielonych migdałów
- 7 i 1/2 dag przesianej mąki
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 10 dag rozdrobnionych orzechów
- 3 łyżki cukru do posypania

1. Masło utrzyj z cukrem na puszystą masę (dodając po jednym jajku), dorzuć migdały, grubo startą czekoladę, mąkę i proszek do pieczenia, dokładnie wymieszaj.
2. Ciasto przełóż do natłuszczonej i oprószonej mąką tortownicy, wygładź powierzchnię, piecz 70 min w piekarniku o temperaturze 180°C.
3. Na 15 min przed zakończeniem pieczenia posyp ciasto orzechami oraz cukrem. Wyjmij, kiedy cukier się skarmelizuje. Ostudź. Podawaj z bitą śmietaną.
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)