Przyjęcie dla dzieci
Pomóż dzieciom zrobić kanapki (starszym koreczki), coś słodkiego oraz napoje, ale nie rób wszystkiego sama. Na pewno chętnie ci pomogą, nawet te najmłodsze będą dumne, że same potrafią coś zorganizować.
Zabawne buzie
Składniki:
- razowy chleb
- plastry żółtego sera
- masło
- ogórek kiszony
- koktajlowe pomidorki
- pieprz
- sałata
- majonez dekoracyjny
Z chleba kieliszkiem wyciąć kółka, nieco mniejsze kółka wyciąć z plasterków sera, chleb posmarować masłem, położyć plasterki sera, ogórek cienko pokroić, plasterki ułożyć na serze w miejscu oczu, na nich ziarnka pieprzu, zamiast noska – pomidorek, a ust – majonez, kanapki ułożyć na liściach sałaty.
Słodkie całuski
Składniki:
- 50 dag ciasteczek biszkoptowych (mogą być posmarowane polewą czekoladową lub lukrem)
- mleczna i biała czekolada
- dżem
- dowolny krem
Jedną stronę ciasteczek posmarować dżemem, kremem lub rozpuszczoną mleczną albo białą czekoladą, od razu przyłożyć drugie ciasteczko, aby się skleiły, delikatnie docisnąć palcami, odstawić sklejone całuski w chłodne miejsce, tak samo można skleić małe bezy.
Herbatka u babci
Nie ma to jak ciasta upieczone przez babcię! Niby podobne do innych, a jednak nie takie same. Cieniutkie i delikatne faworki, kruche babeczki mają niepowtarzalny smak. Warto skorzystać z zaproszenia i pogawędzić przy tych pysznościach.
Faworki
Składniki:
- 30 dag mąki
- po 2 łyżki cukru i masła
- 3 łyżki śmietany
- 1 łyżka spirytusu
- sól, olej do głębokiego smażenia
- cukier puder do posypania
Zagnieść ciasto i wybić wałkiem, jak najcieniej rozwałkować i pokroić na paski, każdy pasek przeciąć w środku i przez nacięcie przewinąć koniec paska, wrzucać na rozgrzany tłuszcz i smażyć z obu stron na złoto, wyjąć, położyć na bibule, aby ściekł tłuszcz, posypać pudrem, z takiego samego ciasta można zrobić róże karnawałowe, wykroić krążki o średnicy 4,5 i 6 cm, naciąć na obwodzie, środki posmarować białkiem, nałożyć jeden na drugi, zlepić, usmażyć.
Czekoladowy tort
Składniki:
Na ciasto:
- 6 jajek
- 10 dag cukru pudru
- 2–3 łyżki kakao
- cukier wanilinowy
- 15 dag mąki
- poncz
- polewa czekoladowa
Na krem:
- 15 dag mlecznej czekolady
- 5 dag cukru pudru
- 10 dag masła
- 1 szklanka ubitej śmietany
Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym, wsypać mąkę i kakao, dodać pianę z białek, wymieszać, napełnić natłuszczoną tortownicę, piec 25 min w 190°C, ostudzić, przekroić na 3 blaty, nasączyć ponczem, czekoladę zetrzeć, dodać masło i cukier, utrzeć, dodać ubitą śmietanę, wymieszać, schłodzić, przełożyć tort, posmarować polewą czekoladową, ozdobić wiórkami czekolady.
Koktajl z gruszką
Składniki:
- 1 butelka białego wermutu
- 2 słodkie soczyste gruszki
- sok z cytryny
Gruszki dokładnie opłukać, wytrzeć, obrać, przekroić, wyjąć gniazda nasienne, zalać wermutem, przykryć, odstawić na kilka godzin przed podaniem wyjąć gruszki, wermut silnie schłodzić, przecedzić, przyprawić sokiem z cytryny lub limonki, rozlać do kieliszków lub pucharków, od razu podawać.
Babeczki
Składniki:
- 30 dag mąki
- 20 dag masła
- 20 dag cukru
- 5 żółtek
- szklanka mleka
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Z mąki, masła, 10 dag cukru i 2 żółtek zagnieść ciasto, schłodzić, rozwałkować, wyłożyć foremki, mleko zagotować, utrzeć żółtka z cukrem, dodać mąkę ziemniaczaną, wymieszać, wlewać gorące mleko, ubijać na parze, aż zgęstnieje, ostudzić, nałożyć krem do babeczek, piec 20 min w 200°C, posypać cukrem wanilinowym.
Warto wiedzieć!
- Nie zapomnij przygotować dla dzieci dużo napojów. Sok z owoców (najlepiej świeżo wyciśnięty, np. z cytrusów, ale może być też z kartonu) wymieszaj z wodą mineralną, wlej do dzbanka i postaw na stole.
- Nie schładzaj, napój powinien mieć temperaturę pokojową.
Tekst Zofia Miętkiewicz