Wbrew obiegowej opinii sery żółte są niezwykle wartościowym pokarmem i powinny znajdować się w naszym codziennym jadłospisie
mat. prasowe/13.04.2012 06:02
fot. serwis prasowy
To produkty łatwo dostępne, które bez trudu można wkomponować w rozmaite przepisy. Szczególnie teraz, kiedy przesilenie wiosenne wpływa na obniżenie naszej kondycji, warto uzupełnić niedobór witamin i dostarczyć organizmowi niezbędnej porcji energii. Oto najważniejsze powody, dla których warto jeść żółty ser.
Jedz wapń, unikniesz osteoporozy i wzmocnisz kości
Już jeden plasterek żółtego sera dziennie, pomoże nam uchronić się przed osteoporozą, ponieważ zawiera więcej dobrze przyswajalnego wapnia niż szklanka mleka. To pierwiastek, który odgrywa niezwykle istotną rolę w organizmie człowieka, ponieważ poprawia gęstość i wytrzymałość kości oraz wpływa na skurcze mięśni. A te z kolei odpowiadają za prawidłowe funkcjonowanie nóg, rąk oraz serca i płuc. Ma dobroczynny wpływ na układ kostny, nerwowy, krwionośny i rozrodczy. – Dwie szklanki mleka lub 30 g sera żółtego zaspokajają zapotrzebowanie organizmu na wapń. Okazuje się też, że żółty ser ma o wiele więcej wapnia niż twaróg. Otóż dziennej dawce wapnia odpowiada pięć plasterków sera żółtego, a w przypadku twarogu jest to aż kilogram produktu. Ponadto, wapń z serów żółtych jest łatwo przyswajalny i trawiony przez organizm, ponieważ aż 2/3 tego pierwiastka związane jest z jednym z białek - kazeiną. W przeciwieństwie do innych państw Unii Europejskiej, sery produkowane w naszym kraju zawierają niewielką ilość soli. W Polsce jej zawartość oscyluje na poziomie 1,5 proc., zaś w Europie to już ok. 2,5 proc. – tłumaczy Ewa Polińska, ekspert z firmy MSM MOŃKI.
B jak białko
Żółty ser to doskonałe źródło pełnowartościowego białka, którego nasz organizm nie umie sam wytwarzać. Jest ono podstawowym budulcem organizmu człowieka, a zawarte w nim aminokwasy wchodzą w skład każdej komórki naszego ciała. – W diecie wegetarian i osób, które nie lubią mięsa, żółty ser może z powodzeniem zastąpić mięso. Ponadto, dzięki zawartości fosforanu, witaminy D i A oraz witamin z grupy B, pozytywnie wpływa na nasz organizm. Pamiętajmy, że szczególnie ważną rolę odgrywa w diecie dzieci oraz młodzieży, która znajduje się w fazie rozwoju – dodaje Ewa Polińska.
Wiosenna porcja energii
Ze względu na wysoką kaloryczność, ser najlepiej spożywać rano. Podany na śniadanie zapewni pokaźną dawkę energii na cały dzień, a dzięki zawartości serotoniny, którą można znaleźć w także w czekoladzie, poprawi humor. Już jeden plasterek może urozmaicić zwykłą kanapkę. Doskonale sprawdza się również jako składnik różnego rodzaju sałatek. Jeśli natomiast urządzamy przyjęcie, możemy zaserwować go jako przekąskę do wina lub w formie koreczków, razem z kawałkami wędliny, pomidorkami koktajlowymi i ogórkiem konserwowym.
Sprzymierzeniec panów… w sypialni
Nie od dziś wiadomo, że pewne produkty w szczególny sposób wpływają na nasze libido. Do najbardziej znanych afrodyzjaków należą ostrygi, małże, kawior. Dlaczego akurat te produkty? Otóż są one bogatym źródłem cynku, który w dużym stopniu odpowiada za naszą aktywność w sypialni. Zwłaszcza panów. Tymczasem nie każdy wie, że takie same właściwości co skorupiaki i owoce morza ma właśnie żółty ser! Dzięki zawartości dużej ilości łatwo przyswajalnego cynku, wspomaga męskie możliwości seksualne. A zatem drodzy panowie, przygotowując drugie śniadanie do pracy, nie zapomnijcie o kilku plasterkach żółtego sera… na zdrowie.