Przeliczniki
- 1 szklanka mąki pszennej to 190 g, ziemniaczanej 180 g
- 1 szklanka cukru kryształu 200 g, pudru 180 g
- szklanka maku 160 g, bułki tartej 150 g, dżemu 300 g, kakao 120 g, miodu 250 g, oleju 200 g, śmietany 270
- 1 łyżka żelatyny to 10 g, sody 15 g, masła 15 g, spirytusu 13 g, soli 20 g, oleju 13 g.
Piernikowe ludziki
Składniki:
- 20 dag miodu
- 2 łyżki przyprawy korzennej do piernika
- 15 dag cukru
- 50 dag mąki
- łyżeczka sody oczyszczonej
- po 2 łyżki kakao i mleka
- jajko
- 10 dag masła
- cukrowe perełki, lukier i marcepan do dekoracji
Miód podgrzać z przyprawą korzenną, dodać cukier, rozpuścić
dodać do mąki przesianej z sodą i kakao, wbić jajko, wlać mleko i rozpuszczone masło
wyrobić jednolite ciasto
rozwałkować na grubość ok. 1/2 cm,
wyciąć ludziki, ułożyć na blasze wyłożonej pergaminem, piec ok. 10 min w 200°C
ostudzić, ozdobić.
Bajaderki w kokosie
Składniki:
- 5 dag rodzynek
- 20 dag biszkoptów
- 10 dag cukru pudru
- 2 łyżki kakao
- 5 dag masła
- ok. 150 ml mleka
- kieliszek rumu
- 2 łyżki siekanych orzechów
- polewa czekoladowa
- wiórki kokosowe
Rodzynki opłukać, namoczyć w ciepłej wodzie, osączyć
biszkopty pokruszyć na proszek
połączyć z cukrem pudrem i kakao, dodać rozpuszczone masło, mleko i rum
wymieszać na jednolitą, gęstą masę, połączyć z rodzynkami i siekanymi orzechami
w dłoniach formować z masy niewielkie kulki, zanurzać je w rozpuszczonej polewie, obtoczyć w wiórkach
kokosowych, zastudzić.
Orzechowe bombki
Składniki:
- 30 dag mielonych orzechów
- 10 dag mąki
- 25 dag masła
- 12 dag cukru pudru
- 2 żółtka surowe
- 1 żółtko ugotowane na twardo
- cytryna
- 2 łyżki śmietany
- do dekoracji: biała i ciemna polewa, wiórki kokosowe
Orzechy wymieszać z mąką, posiekać z masłem
dodać cukier puder, żółtka surowe i przetarte ugotowane, a także skórkę otartą z cytryny i sok oraz śmietanę
zarobić ciasto, schłodzić, rozwałkować, wyciąć krążki
jeśli ciasteczka mają być zawieszone na choince, w miejscu zawieszki umieścić kawałki wykałaczek
piec ok. 10 min w 200°C, ostudzić
przewlec nitkę, ozdobić polewami i wiórkami.
Gwiazdki z dżemem
Składniki:
- 30 dag mąki
- 20 dag masła
- 10 dag cukru pudru
- sól
- 3 żółtka
- białko
- dżem
Masło posiekać z mąką, dodać cukier, sól i 2 żółtka
zagnieść ciasto, schłodzić
cienko rozwałkować, wyciąć z niego gwiazdki
w połowie gwiazdek mniejszą foremką w środku wyciąć gwiazdki
jedną stronę gwiazdek z dziurką posmarować białkiem, układać na pełnych gwiazdkach
ciasteczka posmarować rozkłóconym żółtkiem
piec ok. 15 min w 200°C, środek wypełnić dżemem.
Sprawdziliśmy!
- Najprostszy lukier domowej roboty przygotujesz, ucierając do białości 5 dag cukru pudru z sokiem z 1 cytryny. Możesz go zabarwić odrobiną soku z buraka, kakao lub płynem, w którym moczył się szafran. By był aromatyczny, wystarczy do niego dodać np. kilka kropel esencji rumowej, skórkę otartą z cytryny, szczyptę cynamonu lub anyżku
- Zagniatając kruche ciasto na herbatniki, możesz do niego dodać dla dekoracji trochę maku, kakao, startej czekolady, posiekanych bakalii
- Jeśli chcesz, by ciasteczka były nieco wilgotniejsze, część cukru przewidzianego w przepisie zastąp miodem. Jeśli mają być bardziej kruche, zamiast 1/3 mąki możesz dodać kaszę mannę, tartą bułkę, wiórki kokosowe
- Ułożone na blasze ciasteczka można posmarować żółtkiem rozkłóconym z odrobiną mleka i posypać grubym cukrem, posiekanymi orzechami.
Przydatne półprodukty
- Polewa z białej czekolady z perełkami, Dr. Oetker. Najpierw rozpuść czekoladę, polej nią ciasto albo posmaruj herbatniki, nim zastygnie posyp kolorowymi perełkami. Ok. 2,90 zł.
- Lukier, Schwartau. Gotowy, barwiony na różowo, zielono lub żółto. Podgrzej go, by się rozpuścił, a potem dekoruj nim wypieki duże i małe. Ok. 2,50 zł.
- Dekoracje cukrowe, Schwartau. To bardzo efektowne figurki – motywy świąteczne. Kolorowymi gwiazdkami, choinkami, bałwankami i prezentami możesz ozdobić ciasteczka czy tort. Zwłaszcza jeśli wśród domowników lub gości będą dzieci. Ok. 5–6 zł.