| ||
Ma stalową strunę, którą pokroisz miękki żółty ser na cienkie, równej grubości plasterki, 12-60 zł. | ||
Skrobiąc nią parmezan, otrzymasz wiórki, np. do dekoracji sałatek, 5-20 zł. | ||
Z łatwością, bez parzenia rąk, podzielisz nim gorącą pizzę na porcje, 10-50 zł. | ||
Ostry i na tyle ciężki, że błyskawicznie posieka zioła czy czosnek, 30-40 zł. | ||
Mały i poręczny. Ma spiczasto zakończone ostrze, którym ozdobnie pokroisz warzywa czy owoce, 20-40 zł. | ||
Długim ostrzem równo podzielisz tort lub przekroisz biszkopt na blaty, 20-30 zł. | ||
Z krótkim, cienkim, zakrzywionym ostrzem. Świetny do obierania okrągłych warzyw, 15-50 zł. |
Dzięki ząbkom pieczywo nie kruszy się, a ostrze się nie tępi, 30-80 zł.
Podzielisz nim sery na cząstki albo w kostkę. W tej postaci podaj je po posiłku, 20-50 zł.
Widelec ma odgięty środkowy ząb, dzięki czemu łatwiej go wbić w ziemniak, a wtedy pozostaje tylko pokroić go nożem, 20-30 zł.
Zakończona półkulistą czaszą. Obracając ją, uformujesz z masy lodowej kształtną, dekoracyjną kulkę, 10-50 zł.
Miód wlewa się w nacięcia łyżki i nie kapie przy nakładaniu na pieczywo, 3-5 zł.
Jej brzeg ma palczaste zakończenia, dzięki którym ugotowany makaron nie ześlizguje się i łatwo nałożysz go na talerze, 15-30 zł.
Wyjmiesz nią np. cebulę z zupy, ugotowane jajka z wody albo wyłowisz pierożek, by sprawdzić, czy jest już ugotowany, 5-15 zł.
Ma sztywne, okrągło zakończone ostrze, którym równomiernie rozprowadzisz masło na kromce chleba, 8-10 zł.
Do wycinania gniazd nasiennych
Stalowy, ostro zakończony walec wbij w jabłko czy gruszkę, a wytniesz z nich nasionka i twarde części, 5-8 zł.
- Ostrza powinny być zrobione ze stali nierdzewnej lub węglowej, odpornej na ścieranie. Informacji szukaj na ostrzu.
- Ostrza ze stali węglowej wycieraj od razu po umyciu, bo łatwo rdzewieją.
- Do ostrzenia noży używaj specjalnych ostrzałek, które nie niszczą krawędzi.
- By uniknąć plam na sztućcach, po umyciu, zamiast suszyć, wytrzyj je ściereczką.
- By porcje tortu miały gładkie, równe boki, ostrze noża przed krojeniem zanurzaj w ciepłej wodzie.
- Nie krój gorącej pieczeni nożem używanym do porcjowania świeżego mięsa, bo stępisz ostrze.
Renata Rowicka