Papieskie kremówki
„A po maturze chodziliśmy na kremówki...”. To papieskie wspomnienie wypowiedziane podczas mszy w Wadowicach w 1999 roku urzekło nas szczerością i podbiło nasze serca. Niewątpliwie przyczyniło się również do wzrostu popularności owych ciastek. Kremówki występują w dwóch wersjach – jedna to płaty ciasta francuskiego przełożone budyniem i bitą śmietaną, druga – samym kremem budyniowym.
Pýche Melba
To deser dedykowany słynnej australijskiej śpiewaczce Nellie Melba. Jego recepturę opracował Escoffier – wysoko ceniony francuski kucharz, szef londyńskiej restauracji. Po raz pierwszy deser ten przygotowano w 1892 r. w Londynie, gdzie Nellie Melba śpiewała w wagnerowskiej operze. Przyrządzono go ze sparzonych, obranych i obgotowanych w syropie z dodatkiem wanilii połówek brzoskwiń. Ostudzone owoce ułożono w srebrnych pucharkach na warstwie lodów śmietankowo-waniliowych i polano karmelem. Później melbę zaczęto podawać z przecierem malinowym.
Deser Pawłowej
Zwany też torcikiem, jest popularny w Australii i w Nowej Zelandii. Przepis pochodzi z przedrewolucyjnej Rosji, a po raz pierwszy wykonano go na cześć słynnej rosyjskiej primabaleriny Anny Pawłowej. Cukiernik wykorzystał przepis artystki. Podstawą tortu jest upieczony spód z masy bezowej przygotowanej z dodatkiem octu i mąki kukurydzianej, ewentualnie esencji waniliowej. Bezowy spód pokrywa się grubą warstwą bitej śmietany, ozdabia świeżymi owocami, głównie truskawkami i malinami, ale ostatnio także cząstkami brzoskwiń, kawałkami banana, kiwi.
Piękna Helena
Deser – gruszki Pięknej Heleny – swą nazwę wziął od operetki Offenbacha. Podstawą tego specjału są gruszki – obrane obgotowuje się w syropie i schładza, następnie polewa sosem czekoladowym z dodatkiem rumu i koniaku, obkłada lodami waniliowymi.
Tort Sachera
Słynny wiedeński przysmak, którego recepturę wymyślił Edward Sacher – szef kuchni na dworze księcia Metternicha. Tort został spopularyzowany przez rodzinę cukiernika, która prowadziła hotelową restaurację. Biszkopt przygotowuje się z dodatkiem startej czekolady i dużej ilości jajek. Upieczone ciasto smaruje się podgrzaną marmoladą morelową i polewa czekoladą. Można je też przekroić na dwa blaty i przełożyć marmoladą.
Cesarskie racuchy
Niemiecka nazwa tego austriackiego deseru to Kaiserschmarrn. Jest to omlet, a w zasadzie puszysty naleśnik, który po usmażeniu rwie się na kawałki, podaje z sokiem, np. truskawkowym, malinowym, ewentualnie posypuje cukrem, cynamonem. Był ulubioną potrawą cesarzowej Elżbiety, zwanej Sissi.
Poziomki pani Pompadour
Był przysmakiem faworyty Ludwika XV. Poziomki uciera się z cukrem, dodaje żelatynę i ubija w zimnej kąpieli wodnej. Masę przekłada się do formy posypanej cukrem i paskami migdałów. Zastygnięty deser wyjmuje się na talerz i obkłada biszkoptami.