Dania na zimę - co jeść, żeby nie przytyć

jedzenie fot. Adobe Stock
Zimą mamy większe zapotrzebowanie na kaloryczne posiłki, które sycą i rozgrzewają. Jeśli obawiasz się, że nagle przytyjesz, to sprawdź nasze przepisy na pyszne dania, które nie spowodują rewolucji wagowej!
17.12.2018 14:44
jedzenie fot. Adobe Stock

Znowu kanapki, jajecznica albo jogurt? To straszna nuda! Zimą, gdy czujesz się senna i bardziej zmęczona, powinnaś pomyśleć o zdrowych, pełnowartościowych posiłkach, które dodadzą ci energii i przy okazji wprawią w pozytywny nastrój.

Specjalnie dla ciebie wybrałyśmy najciekawsze przepisy na zimę, które znajdziesz też na stronie Beko Jedz jak mistrz! Zainspiruj się nimi!

Śniadanie - warzywna frittata

Śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Zimą zadbaj, by było sycące i ciepłe. My uwielbiamy warzywną frittatę, która nie tylko pysznie smakuje, ale i pozytywnie nastraja na cały, mroźny dzień. 

SKŁADNIKI:

  • 10 jaj
  • 60 ml mleka
  • 1 cukinia
  • 20 g suszonych pomidorów
  • 25 g bazylii
  • 60 g prosciutto
  • 50 g parmezanu
  • Sól
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka octu
  • 20 g rukoli

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

  1. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni
  2. Roztrzep jajka i mleko w dużej misce
  3. Dodaj cukinię, 15 gramów pomidorów, bazylię, prosciutto, parmezan i przyprawy do miski i zamieszaj do połączenia
  4. Wyłóż blachę do pieczenia papierem pergaminowym i wlej mieszaninę na tacę
  5. Piecz przez około 40 minut w multifunkcyjnym piekarniku Beko  
  6. Na koniec posyp frittate rukolą z oliwą
  7. W małej misce roztrzep oliwę i ocet
  8. Dodaj rukolę i pozostałe 5 g suszonych pomidorów, mieszaj do połączenia
  9. Pozostaw na ostygnięcie na kilka minut

Obawiasz się, że frittata nie wyjdzie lub się przypali? Pomyśl o odpowiednim piekarniku, który sprawi, że nawet to poranne gotowanie będzie przyjemne. Właśnie taki jest multifunkcyjny piekarnik Beko który umożliwia pieczenie kilku różnych dań w dwóch komorach równocześnie. Efekt? Piekąc frittatę możesz równocześnie przygotować ciastka. My jesteśmy zachwycone! 

Obiad - dyniowo-pomarańczowa zupa z kurkumą 

Nic nie rozgrzewa tak dobrze, jak zupa. Zimą pamiętaj o energetycznych smakach. Zobacz, jak szybko przygotować pyszną zupę dyniową z kurkumą.

SKŁADNIKI:

  • 1 cebula
  • 15 g oliwy z oliwek
  • 400 g marchwi
  • 600 g dyni
  • 1 świeży korzeń kurkumy
  • 5 g sproszkowanej kurkumy
  • Sok z dwóch pomarańczy
  • sól
  • pieprz
  • woda

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

  1. Obierz dynię, marchew, cebulę i świeżą kurkumę
  2. Lekko podsmaż cebulę na patelni.
  3. Dodaje marchew, dynię i kurkumę
  4. Dodaj wodę i gotuj przez 10 minut
  5. Dodaj sok pomarańczowy
  6. Wymieszaj zupę blenderem Beko 
  7. Dopraw przed podaniem

Wskazówka: Pamiętaj o odpowiednim zblendowaniu dyni i marchewki. Unikniesz dzięki temu nieestetycznych grudek. 

Obiad - pieczony kurczak z warzywami korzennymi

Ten przepis przypadnie go gustu wszystkim, którzy kochają pyszne jedzenie, ale przy okazji nie chcą spędzać w kuchni kilku godzin. Zobacz, jakie to proste! 

SKŁADNIKI:

  • 30 g oliwy z oliwek
  • Sól
  • 4 rozgniecione ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 1 pęczek marchwi (obrany i pokrojony)
  • 1 por, opłukany i pokrojony w duże kostki
  • 700-800 g poćwiartowanych ziemniaków
  • 4 udka z kurczaka
  • Świeży tymianek

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

  • Rozgrzej piekarnik Beko do 200 stopni
  • Na blasze wymieszaj oliwę z oliwek, sól, rozgnieciony czosnek i cebulę
  • Pokrój ziemniaki w kostki i umieść na tacy
  • Dodaj marchew, por, świeży tymianek i wymieszaj
  • Na wierzchu umieść udka z kurczaka
  • Piecz przez 45 minut bez przykrycia, w 190 stopniach

Wskazówka: Przed podaniem sprawdź, czy mięso oraz warzywa są odpowiednio miękkie. Wykorzystaj do tego wykałaczkę.

Z piekarnikiem Beko nie musisz martwić się o czyszczenie sprzętu, bo piekarnik zrobi to sam. Wystarczy włączyć 120 minutowy program czyszczenia pyrolitycznego, który spala uporczywe plamy na popiół, w temperaturze 500°C. Wystarczy, że resztki usuniesz za pomocą ściereczki, bez konieczności stosowania jakichkolwiek detergentów.

Podwieczorek - zdrowa pizza

Kochasz pizzę, ale jadasz ją tylko "od święta", bo boisz się, że utyjesz? Poznaj nasz przepis na pełnowartościową pizzę, która może być idealną przekąską w ciągu dnia.

SKŁADNIKI:

Składniki na ciasto:

  • 200 ml wody
  • 18 g drożdży
  • 330 g mąki
  • 17 ml oliwy z oliwek
  • 7 g soli

Inne składniki:

  • 250 g sos pomidorowy z oregano
  • 150 g starty ser o niskiej zawartości tłuszczu
  • 250 g naturalne pomidory w puszkach
  • Oregano

Opcjonalne dodatki:

  • plasterki cukinii
  • czerwona cebula pokrojona w piórka
  • pomidorki cherry

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

  • Wlej wodę do miski, wsyp drożdże i pozostaw do rozpuszczenia się na około 5 minut
  • Wsyp mąkę do maszyny do gotowania BekoChef 
  • Dodaj oliwę i sól. Mieszaj do momentu połączenia się składników.
  • Dodaj wodę i drożdże do drugiego preparatu, aż ciasto będzie gotowe. Posmaruj dużą miskę oliwą z oliwek. Umieść ciasto w środku i skrop odrobiną oliwy.
  • Przykryj folią i odłóż na bok, do podwojenia ciasta (około 1 godzina)
  • Posyp mąką powierzchnię, na której będziesz wałkować
  • Zagnieć ciasto tworząc kulki. Pozostaw je na 10 minut
  • Rozgrzej piekarnik do 210 stopni
  • Rozciągnij ciasto do pożądanego kształtu
  • Połącz pomidory z oregano, aby uzyskać sos. Rozsmaruj sos na cieście do pizzy.
  • Dodaj starty ser i dodatki
  • Piecz w piekarniku przez 15-20 minut

Jeśli chcesz, by pizza miała chrupiący spód to pomyśl o odpowiednim piekarniku. Beko dzięki funkcji Pizza Pro sprawi, że poczujesz się jak we Włoszech. Temperatura 310° i specjalny kamień, który absorbuje wilgoć z ciasta pozwolą osiągnąć doskonałe efekty w 5 minut.

Kolacja - pełnowartościowe dyniowe smoothie z masłem orzechowym, brzoskwiniami, bananami i przyprawami korzennymi

Dietetyczna kolacja? Pomyśl o pożywnym smoothie, który doda ci energii i genialnie smakuje. Zimą nie zapomnij o przyprawach korzennych. 

SKŁADNIKI:

  • 4-5 łyżek puree z dyni
  • 1 banan
  • 1 łyżka masła orzechowego
  • 1,5 brzoskwini
  • 1,5 szklanki mleka
  • 2 szczypty przyprawy korzennej

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

  1. Przełóż wszystkie składniki do blendera Beko i rozdrobnij je
  2. Przelej całość do szklanki
  3. Posyp smoothie przyprawą korzenną

Materiał powstał przy współpracy z marką Beko