Dania gotowe Pudliszki

Dania gotowe Pudliszki fot. serwis prasowy
Wśród dań gotowych można też znaleźć szereg wartościowych produktów przygotowywanych tradycyjnymi metodami, przy użyciu sprawdzonych receptur
/ 01.08.2012 06:00
Dania gotowe Pudliszki fot. serwis prasowy
We współczesnym świecie tempo życia nieustannie przyspiesza, 
a zapotrzebowanie na żywność, którą można błyskawicznie przygotować do spożycia wzrasta. Jednocześnie coraz bardziej zwracamy uwagę na jakość spożywanych produktów i na to, co podajemy swoim najbliższym.  Pojawia się zatem pytanie, czy jest w ogóle możliwe, aby połączyć obie te tendencje?

W odpowiedzi na takie zapotrzebowanie rynkowe pojawia się coraz więcej produktów zaliczanych do tzw. sektora żywności wygodnej. Liczną grupę tego typu produktów stanowią dania gotowe, które często wzbudzają wiele obaw. Czy słusznie? Okazuje się, że wśród dań gotowych można też znaleźć szereg wartościowych produktów przygotowywanych tradycyjnymi metodami, przy użyciu sprawdzonych receptur. Jak je rozpoznać? Podstawowym narzędziem, jakim dysponuje konsument jest możliwość dokładnego przeczytania etykiety. Konsument kupujący danie gotowe nie ma możliwości sprawdzenia jak przebiega proces produkcyjny, ale wiele istotnych informacji może przeczytać na opakowaniu.

Skład dań gotowych

Kolejność składników podana na opakowaniu nie jest przypadkowa. Producent ma obowiązek podawać skład 
w porządku malejącym. Dla konsumenta oznacza to, iż najistotniejsze jest pięć pierwszych składników na liście, bo tych będzie w daniu po prostu najwięcej. Należy zastanowić się, czego zazwyczaj używamy w domu do przygotowania podobnego posiłku i szukać odwzorowania w kupowanym produkcie. Dobrze, kiedy producent używa warzyw, mięsa, ryżu, koncentratu pomidorowego, mąki pszennej, oleju roślinnego zamiast sztucznych wypełniaczy i surowców złej jakości (np. tzw. MOM). Nie powinno dziwić, że w wielu produktach jednym z dominujących składników będzie woda – to przecież naturalne, większość dań serwuje się bowiem w sosie, a ten prawie w całości składa się z wody.

Uwaga na MOM

Szczególną uwagę warto zwrócić na jakość mięsa zastosowanego do wyrobu dań gotowych.
Za wszelką cenę należy wystrzegać się tzw. mięsa oddzielonego mechanicznie (w skrócie MOM). Najczęściej stosowanym surowcem z tej grupy jest mięso drobiowe oddzielone mechaniczne (MDOM) będące 
w rzeczywistości rozdrobnioną surową masą mięsno- tłuszczową otrzymaną z elementów tuszek lub całych tuszek patroszonych z elementami tkanki łącznej (35-53%) i kostnej 
(1-4%). Dwie największe wady MDOM to niska wartość żywieniowa (znacznie mniej białka niż w wysokiej jakości mięsie) oraz podatność na psucie się. Jednak jest to składnik około 10 krotnie tańszy niż czysta tkanka mięśniowa zwierzęcia, dlatego jest powszechnie stosowany w produktach gorszej jakości. Producenci, którzy zwracają uwagę nie tylko na aspekty ekonomiczne produkcji, ale także na zdrowie nabywców produktów stawiają na prawdziwe mięso od zaufanych sprzedawców. Zgodnie 
z surowymi procedurami selekcji rodzajów i jakości mięs do przygotowania dań gotowych Pudliszki nie może być używane mięso odkostnione mechanicznie. Efektem tych zasad jest gwarantowana jakość mięsa 
w daniach Pudliszki, czego przykładem mogą być gołąbki -każdy gołąbek zawiera minimum 20 gramów dobrego mięsa wieprzowego i wołowego mielonego dopiero na miejscu w zakładzie.

Data minimalnej trwałości

Data minimalnej trwałości (opisana, jako „najlepiej spożyć przed…”) to data, do której prawidłowo przechowywany i/lub transportowany produkt spożywczy zachowuje pełne właściwości fizyczne, chemiczne, mikrobiologiczne, organoleptyczne i odżywcze. Oczywistym jest, że produkt przeterminowany nie powinien trafiać na stoły. Konsumenci mają jednak często duże wątpliwości w stosunku do produktów o bardzo długiej dacie minimalnej trwałości obawiając się, że została ona osiągnięta poprzez zastosowanie chemicznych środków konserwujących. Nie zawsze musi tak być. Informacje o tym, czy produkt jest sztucznie konserwowany możemy uzyskać czytając skład, ale nie każdy jest specjalistą dietetykiem, czy chemikiem, który będzie w stanie rozszyfrować skomplikowane nazwy chemiczne, czy też symbole E. Dlatego też producent, który nie używa środków konserwujących przeważnie informuje o tym fakcie konsumenta w postaci oświadczenia na opakowaniu o treści „bez konserwantów”. Jak zatem możliwe, żeby produkt niekonserwowany mógł być tak długo przechowywany?

Nie tu żadnej magii, ani oszustwa. Trwałość uzyskuje się poprzez zastosowanie wysokich temperatur w naczyniach hermetycznych. Podstawowym założeniem utrwalania przez ogrzewanie jest osiągnięcie mikrobiologicznej stabilności, poprzez termiczne niszczenie drobnoustrojów i ich toksyn odpowiedzialnych za psucie się produktu. Choć brzmi specjalistycznie to nic innego jak pasteryzacja stosowana od wieków przez nasze babcie przy przygotowywaniu przetworów. Dania gotowe Pudliszek nie zawierają konserwantów, a świeżość zachowują właśnie dzięki tradycyjnemu wekowaniu. Dlatego zamknięte można je przechowywać poza lodówką.

Oznaczenie GDA i tabele wartości odżywczej

Producent nie ma obowiązku podawania wartości odżywczej swojego produktu, choć niebawem ulegnie to zmianie. Warto jednak zwrócić uwagę, czy takie informacje pojawiają się na opakowaniu. Wartość odżywcza przeważnie obejmuje: wartość energetyczną produktu (kaloryczną) w 100g/100ml lub w 1 porcji, a także zawartość białek, tłuszczu 
i węglowodanów. Znacznie przejrzystszym sposobem prezentowania danych o wartości odżywczej jest tzw. znakowanie GDA (wskazane dzienne spożycie). To graficzny sposób pokazania ile % wskazanego dziennego spożycia zaspokaja porcja lub opakowanie produktu w odniesieniu do energii, cukru, tłuszczu, sodu (podstawowy składnik soli) oraz kwasów tłuszczowych nasyconych. Wszystkie dane w oznaczeniach graficznych GDA wyliczono 
w oparciu o zalecenia dla przeciętnej zdrowej dorosłej kobiety o prawidłowej wadze 
i normalnym poziomie aktywności fizycznej. Powinni o tym pamiętać mężczyźni kierujący się oznaczeniami GDA.
Odnaleźć złoty środek

Nie ulega wątpliwości, że powinniśmy dążyć do tego, aby nasza dieta była przede wszystkim źródłem świeżych, samodzielnie przygotowywanych posiłków. Jednak realia sprawiają, że czasem jest to po prostu niemożliwe. Wtedy warto zaufać sprawdzonym producentom dań gotowych, takim jak Pudliszki, którzy stawiają na jakość surowców, starannie kontrolowany proces produkcyjny i smaczne dania.

Magdalena Jarzynka
Specjalista ds. Żywienia Człowieka, dietetyk

Magdalena Jarzynka
Specjalista ds. żywienia człowieka, dietetyk. Ekspert z zakresu dietetyki (ukończone studia na Wydziale Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji SGGW), posiada także uprawnienia pedagogiczne (ukończone równolegle Studium Pedagogiczne SGGW). Ma ponad 10-letnie doświadczenie w pracy 
z pacjentami i komponowaniu diet. Specjalizuje się dietoprofilaktyce oraz dietoterapii dzieci 
i młodzieży.

Informacje o marce Pudliszki
Produkty Pudliszki są znane konsumentom od 90 lat, a marka jest jedną z najsilniejszych marek żywnościowych w Polsce. W portfolio Pudliszki znajdują się ketchupy, przetwory pomidorowe, warzywa konserwowane oraz szeroka gama dań gotowych i sosów gorących do makaronów. Produkty Pudliszek od początku ich istnienia – czyli od 1920 roku – wyróżnia wysoka jakość i naturalność składników dająca każdemu konsumentowi pewność, że otrzyma niezwykle smaczny produkt. Dziś Pudliszki to jedna z najbardziej znanych i najchętniej wybieranych marek żywnościowych w Polsce, posiadająca pozycję lidera lub wicelidera w kluczowych kategoriach. Pudliszki zostały wyróżnione godłem Najmocniejszej Polskiej Marki 2009 oraz 2010 w rankingu dziennika Rzeczpospolita.
Tagi: Pudliszki

Redakcja poleca

REKLAMA