Zawarte w Danacolu sterole roślinne redukują stężenie cholesterolu LDL w osoczu, poprzez blokowanie jego wchłaniania z przewodu pokarmowego i ułatwianie wydalania go z organizmu, bez redukcji poziomu dobrego cholesterolu HDL.
Jedna buteleczka Danacolu zawiera 1,6 g steroli roślinnych. Codzienne spożywanie Danacolu dostarcza zatem organizmowi odpowiednią dawkę steroli roślinnych o skutecznym działaniu, obniżającym stężenie cholesterolu. Danacol jest przystosowany do wymogów żywieniowych osób z podwyższonym poziomem cholesterolu, ponieważ nie zawiera dodatku cukru, a wyłącznie naturalnie występujący cukier mleczny – laktozę – oraz ma niską zawartość tłuszczu.
Wspomniane badania dowodzą także, że codzienne spożywanie Danacolu przez 3 tygodnie prowadzi do redukcji stężenia cholesterolu LDL w osoczu nawet o 10%*. Podobne wyniki obserwuje się po 6 tygodniach, co oznacza, że działanie obniżające stężenie cholesterolu wywierane przez Danacol utrzymuje się na niezmienionym poziomie przez szereg tygodni.
Danacol dostępny jest w dwóch wariantach smakowych: naturalnym oraz czerwonych owoców.
Wartość odżywcza Danacolu dla smaku naturalnego oraz czerwonych owoców – 38 kcal.
Więcej informacji na temat Danacolu: www.danacol.pl
* efekt zależny jest od regularnego spożycia Danacolu