Czyszczenie karpia

Usunięcie łusek oraz odpowiednie przygotowanie ryby nie jest łatwe. Pomożemy Ci.
/ 16.03.2006 16:57
Składniki:
- 1 karp
- sok z cytryny
- kefir
- sól
- pieprz

Tuszkę karpia położyć na desce, nożyczkami obciąć płetwy, oskrobać, dokładnie umyć wewnątrz i na wierzchu, osuszyć. Łuski łatwiej usuniemy, jeśli włożymy rybę na godzinę do lodówki. Tym, którzy wyjątkowo nie lubią tego typu prac kuchennych, polecamy karpia królewskiego - bez łusek!

Ostrym nożem odciąć głowę, pokroić rybę na nieduże dzwonka, uważając, aby nie rozrywać mięsa, włożyć do miski.

Polać kefirem lub skropić sokiem z cytryny, aby rybę pozbawić zapachu błota, odstawić na godzinę, opłukać, smażyć lub gotować.
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)