Składniki: 1 skrzydło płaszczki (dosyć grube) · 1/3 szklanki octu winnego (70 ml) · 2 szklanki wody · 1 duży pęczek świeżych ziół (szczypiorek, pietruszka, estragon itp.) · sól, pieprz Sos: · 1 cytryna (połowa na sok, połowa do dekoracji) · 1 łyżka stołowa posiekanych ziół wedle uznania · sól, pieprz
Rybę dokładnie umyć i ułożyć w górnej części naczynia do gotowania na parze (wyłożonej warstwąaromatycznych ziół). Doprawić solą i pieprzem, posypać ziołami. Do dolnej części naczynia wlać 2szklanki wody wymieszanej z octem winnym.
Umieścić górną część naczynia w najwyższej pozycji,przykryć i gotować rybę 5 minut, licząc od momentu zagotowania się wody. Kiedy ryba będzieugotowana, zdjąć skórę wraz z ziołami.
Oddzielić górną część mięsa od ości i ułożyć na podgrzanymtalerzu, to samo zrobić z dolną częścią. Podawać rybę na gorąco, doprawioną solą i pieprzem, skropionąsokiem z cytryny, posypaną świeżymi ziołami i udekorowaną ćwiartkami cytryny.