Składniki: 4 dojrzałe jędrne pomidory, 40 czarnych oliwek nicejskich, ½ białej cebuli, ½ ząbka czosnku, łyżka oliwy z oliwek, 2 łyżki koncentratu pomidorowego, 40 g fruktozy, 750 ml wody, 2 łyżki mieszanki posiekanych ziół (bazylia, kolendra i tymianek), łyżka octu balsamicznego, kilka gałązek aromatycznych ziół do przybrania.
Pomidory umyj i osusz, z każdego odkrój wierzch, od strony szypułki. Miąższ wydrąż łyżeczką, pokrój w kostkę i odstaw. Każdy pomidor zawiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki. Z oliwek usuń pestki, miąższ posiekaj. Cebulę obierz i pokrój na plasterki. ½ ząbka czosnku obierz, usuń kiełek i pokrój na plasterki.
Na patelni rozgrzej oliwę. Włóż cebulę i od czasu do czasu mieszając, smaż na wolnym ogniu przez 5 minut. Dodaj miąższ pomidorów, koncentrat pomidorowy oraz fruktozę i dokładnie wymieszaj. Smaż na wolnym ogniu przez około 20 minut, aż pomidory się rozpadną i zaczną rumienić. Przełóż do miksera. Wlej wodę, dodaj zioła i miksuj, aż sos będzie gładki.
¾ sosu przełóż do maszynki do sorbetów i zamróz lub wstaw do zamrażarki na dobę. Do pozostałego sosu dodaj oliwki, wymieszaj i wstaw do lodówki. Do każdego pomidora włóż kulkę sorbetu, przykryj odkrojonym wierzchem i wokół pomidora wlej porcję sosu z oliwkami. Przybierz ziołami i zaraz podawaj.