Składniki: 4 średnie kabaczki lub cukinie (250-300 g każdy), 1/4 szklanki oliwy z oliwek, 1 średnia posiekana cebula, 1 posiekana czerwona papryka, 2 duże ząbki czosnku (zmiażdżone), pół łyżeczki majeranku, 1,5 łyżki masła, sól, pieprz
Przekrój kabaczki na pół wzdłuż. Wybierz miąższ łyżką na głębokość 1 cm. Miąższ posiekaj w kosteczkę.
Wlej do rondla 2 łyżki oliwy z oliwek, dodaj posiekany miąższ z kabaczków, cebulę, czerwoną paprykę i czosnek. Całość gotuj pod przykryciem przez 5 mieszając. Dodaj majeranek, sól, pieprz, tymianek i wymieszaj.
Posmaruj kabaczki z zewnątrz oliwą, a wnętrze posyp solą. Połóż kabaczki skórką do góry na lekko naoliwionym ruszcie i grilluj bez przykrycia przez 5 min. Następnie zdejmij je z ognia.
Do każdej łódeczki włóż 2 łyżki nadzienia i połóż na wierz kawałek masła.
Połóż kabaczki na ruszcie z dala od żaru (metoda pośrednia) i grilluj pod przykryciem przez 20-25 min aż zmiękną.