Czy wiesz jak zrobić gulasz na dwa sposoby?

To proste danie może być zrobione na różne sposoby i wyjątkowo. Poniżej trzy sposoby na gulasze w formie eleganckiej, swojskiej i egzotycznej.
/ 24.06.2010 13:31

Elegancki strogonow. Przygotowanie w 40 minut. Na 6 porcji. Składniki: ok. kilograma polędwicy wołowej, 2 łyżki masła, cebula 300g pieczarek, 1 szklanka śmietany(najlepiej kremówki), 1-2 łyżeczki przecieru pomidorowego, sól i pieprz. 1.Mięso opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem, pokroić w kosteczki. Podsmażyć na połowie rozgrzanego masła. Przełożyć do garnka. Podlac kilkoma łyżkami wody. Chwilę dusić na wolnym ogniu. 2. Cebulę obrać, posiekać. Resztę masła podgrzać. Wrzucić cebule, następnie oczyszczone i drobno pokrojone pieczarki. Smażyć, a gdy grzyby się zrumienią, całość dodać do mięsa. Wlać śmietanę wymieszaną z przecierem pomidorowym. Dusić, aż mięso będzie miękkie (gdyby sos za bardzo zgęstniał, dolać trochę wody). 3. Pod koniec duszenia potrawę doprawić do smaku solą i pieprzem.

Swojski Porkolt. Przygotowanie ok. 85 minut. Na 6 porcji. Składniki:700g mięsa wieprzowego, łyżka mąki, 3 cebule, ząbek czosnku, 4 łyżki oleju lub 2 łyżki smalcu, ok. łyżeczkimielonej papryki (1/2 słodkiej i 1/2 ostrej), łyżeczka kminku, 2 strąki papryki, mała puszka pomidorów pelati, 1/2 szklanki kwaśnej śmietany, sól i pieprz.1. Mięso opłukać i pokroić w kostkę. Oprószyć mąką. Cebulę i czosnek obrać, posiekać. Olej rozgrzać. Zrumienić na nim mięso.Dodać cebulę i czosnek. Chwilę smażyć. Wsypać mieloną paprykę, wlać 1 i 1/2 szklanki wody. Dodać kminek, sól, pieprz. Dusić pod przykryciem ok. 45 minut. 2. Ze strąków papryki usunąć gniazda nasienne, miąższ pokroić w paski. Razem z pomidorami dodać do mięsa. Duśić ok. 30 minut. Doprawić śmietaną.

Redakcja poleca

REKLAMA